Evaluarea anuală a guvernului SUA asupra amenințărilor la nivel mondial prezintă o gamă largă de pericole potențiale anticipate de comunitatea de informații. Evaluarea sa sumbră asupra unor potențiale amenințări rezonează în anumite privințe cu un alt raport al serviciilor de informații care a examinat riscurile globale, inclusiv legate de pandemie, relatează Seattletimes.

Și acest nou raport lansează un semnal de alarmă cu privire la impactul persistent al pandemiei, care a ucis aproape 3 milioane de oameni din întreaga lume, avertizând că redresarea va „tensiona guvernele și societățile”.

Pandemia a perturbat deja serviciile medicale esențiale din anumite zone ale lumii și va duce la continuarea urgențelor de sănătate, potrivit raportului. Eșecurile economice din țările în curs de dezvoltare au fost deosebit de grave, insecuritatea alimentară la nivel mondial ajungând în punctul culminant, se mai spune în document.

Nicio țară nu a fost complet cruțată și chiar când un vaccin e distribuit la nivel global, replicile economice și politice vor fi resimțite de ani de zile, este o altă concluzie a raportului.

China, avertizează documentul, își va continua probabil eforturile de extindere a influenței și de diminuare a puterii SUA și, probabil, va presa Taiwanul să meargă spre unificarea cu continentul.

Există posibilitatea și ca Rusia să își dezvolte capacitățile militare și cibernetice, în timp ce caută „oportunități de cooperare pragmatică cu Washingtonul. Și Coreea de Nord prezintă un risc din ce în ce mai mare pentru SUA și regiune, avertizează serviciile de informații.

Raportul consideră că patru adversari străini – Rusia, China, Iran și Coreea de Nord – reprezintă cele mai mari probleme de securitate cibernetică. China este capabilă de operațiuni cibernetice care cel puțin pot provoca perturbări temporare și locale infrastructurii critice din SUA, menționează documenteul.

Raportul din acest an apare pe fondul unor amenințări la adresa securității naționale a SUA, care au captat atenția și resursele guvernului.

Două atacuri cibernetice majore, în spatele cărora s-ar afla hackeri ruși, au expus vulnerabilități în apărarea cibernetică din sectoarele public și privat. Iar asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie, a arătat amenințarea reprezentată de extremiști.

În interiorul SUA, extremiștii motivați de sentimentele de superioritate rasială albă și nemulțumirile anti-guvernamentale reprezintă o amenințare crescută pentru SUA, se arată în raport.