Livrările de armament greu către Ucraina ar putea rezulta într-un „conflict nuclear”

Așadar, mai multe personalități din Germania l-au avertizat într-o scrisoare deschisă pe Olaf Scholz că livrările de armament greu către Ucraina ar putea rezulta într-un „conflict nuclear”, potrivit informațiilor transmise de dpa.com

Amintim că avertismentul a venit după ce Parlamentul german a adoptat joi cu o majoritate largă un proiect de lege ce prevede livrări de armament greu, inclusiv tancuri cu muniție antiaeriană, către Ucraina.

Semnatarii scrisorii şi-au exprimat sprijinul faţă de eforturile depuse de cancelarul Germaniei

Spre deosebire de criticii care l-au acuzat în ultimele săptămâni pe Olaf Scholz că tergiversează astfel de livrări, semnatarii scrisorii şi-au exprimat sprijinul faţă de eforturile depuse de cancelarul Germaniei pentru a preveni escaladarea războiului din Ucraina şi transformarea lui într-un război global.

„De aceea, sperăm că veţi reveni la poziţia dumneavoastră iniţială şi că nu veţi livra, direct sau indirect, armament greu către Ucraina”, precizează textul acestei scrisori deschise.

„Din contră, vă îndemnăm să faceţi tot ceea ce puteţi pentru a vă asigura că un armistiţiu va fi semnat cât mai curând posibil; un compromis pe care ambele tabere să poată să îl accepte”, se afirmă în acelaşi document.

Faptul că Vladimir Putin a încălcat dreptul internaţional atacând Ucraina nu justifică „acceptarea riscului că acest război se va intensifica şi va deveni un conflict nuclear”, au adăugat semnatarii scrisorii.

Ei au mai spus că responsabilitatea declanşării unui posibil conflict nuclear nu aparţine doar „agresorului iniţial”, ci şi „celor care, în deplină cunoştinţă de cauză, îi oferă acestuia un motiv să acţioneze într-o posibilă manieră criminală”.

Posibilitățile Germaniei de a trimite arme Ucrainei

După ce a participat la o conferință video cu președintele american Joe Biden și cu alți lideri G7, cancelarul german Olaf Scholz le-a spus jurnaliștilor că țara analizează lista de arme cerute de Ucraina. De asemenea, el a mai spus că dorește să afle care sunt armele care pot fi livrate rapid.

„Listele includ arme antitanc și arme de apărare aeriană”, spune cancelarul Olaf Scholz, adăugând că aceste arme trebuie să fie unele cu care armata ucraineană este deja obișnuită pentru a știi să le folosească.

Pe de altă parte, cancelarul german le-a spus reporterilor că posibilitățile țării de a furniza arme erau aproape epuizate.