Tichete de Paște 2024. Executivul va oferi 125 de lei pentru masa de Sfintele Paști

Tichete de Paște 2024. Cetățenii români cu venituri modeste vor beneficia de un sprijin financiar pentru masa de Sfintele Paști. Persoanele sau familiile interesate pot înainta o solicitare până la data de 10 aprilie 2024, la sediul Direcției Publice de Protecție Socială, doar în cazul în care primăria de care aparțin oferă astfel de tichete. Tichete sociale cu o valoare de 125 de lei.

Oamenii trebuie să completeze o cerere standardizată, să prezinte actul de identitate și alte documente care atestă venitul lor. Distribuirea tichetelor sociale va fi realizată de Poșta Română începând cu data de 18 aprilie 2024. Până la data de 26 aprilie 2024, sumele vor fi transferate către toți beneficiarii.

Suma oferită de stat poate fi utilizată exclusiv pentru achiziționarea de produse alimentare.

Numai creștinii ortodocși se vor bucura de ajutorul social

Tichetele sociale vor fi distribuite către următoarele categorii de persoane:

  • cetățenii români cu venit minim de incluziune, conform Legii 196/2016;
  • persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu;
  • pensionari care dispun de venituri proprii nete mai mici sau egale cu 1.450 de lei;
  • pensionari cu un venit sub sau egal pensiei sociale minime, determinată conform legislației;
  • persoane cu venituri nete situate între 1.282 și 1.450 de lei;
  • indivizii cu vârsta peste 60 de ani care nu au nicio sursă de venit declarată.

Un aspect crucial de menționat este că fiecare beneficiar are dreptul la un singur tichet. Indiferent dacă se califică în mai multe categorii, legislația stipulează clar că suma maximă ce poate fi primită este de 125 de lei.

Atenție! Doar creștinii ortodocși vor beneficia efectiv de această sumă, având în vedere că Paștele Ortodox va fi pe 5 mai 2024.

Carnea de miel va fi mai scumpă în acest an

Prețul mediu al carcasei de miel este estimat să fie în jurul sumei de 40 de lei/kg. Chiar dacă prețul la sursa, adică direct de la fermieri, este prevăzut să varieze între 20 de lei/lg și 22 de lei/kg, va ajunge până la 40 de lei/kg la nivelul carcasei. Astfel, se menține un echilibru între avantajele pentru fermieri și accesibilitatea pentru consumatori.

„Să știți că fermierul nu se gândește la un preț extraordinar de mare, poate va crește cu 10% față de anul trecut. Cerealele nu au fost atât de scumpe față de anul trecut, ce cheltuieli au crescut sunt cele cu carburanții, cu electricitatea; dar cea mai mare problemă pe care o avem noi este cu forța de muncă, asta ne dă mult înapoi, dar încercăm să ne descurcăm”, a spus președintele Asociației Agricole Țara Loviștei într-un interviu TV.

carne de miel
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea