Suntem martorii celei de-a treia majorări a preţurilor cerealelor şi seminţelor oleaginoase, pe plan mondial, în interval de cinci ani.
Cercetări recente sugerează că vor veni vremuri şi mai grele. Preţurile alimentelor tind să atingă niveluri record în lume, în primul trimestru al anului viitor şi să crească apoi constant, după cum arată o analiză făcută de Rabobank, specializată în mărfuri agricole.
Până în iunie 2013, costul coşului alimentar propus de Naţiunile Unite ar putea urca cu 15% faţă de nivelul actual, conform analiştilor băncii.
"Anul viitor, economia mondială va reintra într-o perioadă de agflaţie (inflaţie generată de majorarea preţurilor produselor agricole – n. trad.) şi de scădere a rezervelor de cereale şi seminţe oleaginoase la niveluri critice, ceea ce va face ca Indicele Preţurilor Alimentare al FAO să depăşească recordul înregistrat în februarie 2011", preconizează ei.
Indicele oferă un model de referinţă util pentru preţurile plătite de consumatori şi arată cum evoluţia preţurilor mărfurilor agricole este reflectată de preţurile alimentelor de pe rafturile magazinelor.
Pentru decidenţii politici, majorarea preţurilor alimentelor înseamnă probleme, dat fiind că preţurile mari tind să agraveze nemulţumirile sociale. "Politica şi economia sunt foarte strâns legate, aşa cum a arătat Primăvara Arabă, precedată de o majorare a preţurilor alimentare", relevă administratorii fondului Hermes într-un raport recent.
Dar nicio criză nu seamănă exact cu precedenta. Rabobank crede că impactul asupra consumatorilor va fi mai puţin dureros de această dată decât în 2008, când s-a înregistrat o penurie de grâu şi orez. Aceasta pentru că, acum, lipsesc mai ales rezervele de porumb şi soia, folosite mai ales ca hrană pentru animale. Prin comparaţie, în 2008, rezervele reduse de grâu şi diverse interdicţii privind exporturile de orez au limitat cantitatea de cereale disponibile pentru consumul de către populaţie. Astăzi, preţurile unor cereale de bază, ca orezul şi grâul, sunt cu 30% mai mici decât nivelurile maxime atinse în 2008. Aşadar, dacă presiunile asupra rezervelor de furaje duc la creşterea preţului cărnii, consumatorii pot înlocui proteinele animale cu cereale de bază.
De asemenea, majorarea preţurilor are loc într-un mediu economic mondial diferit, în care scăderea cererii în China şi problemele datoriilor din Occident au impact asupra creşterii globale, ceea ce duce la o reducere a presiunilor exercitate de preţuri, în general, asupra sistemului.
Dar riscurile persistă, iar guvernele încearcă să liniştească cetăţenii care resimt greutăţile.
Ca şi în 2008, rezervele statelor, restricţiile comerciale şi alte forme de intervenţie reprezintă în continuare o ameninţare considerabilă, spune Rabobank, care atrage atenţia că o accentuare a intervenţiei guvernelor s-ar putea dovedi contraproductivă la nivel internaţional, pentru că statele s-ar angaja într-un "cerc vicios" al politicilor protecţioniste, agravând astfel evoluţia preţului alimentelor.
Producţiile slabe ale culturilor furajere va avea repercusiuni majore asupra industriei cărnii şi a celei a laptelui şi produselor derivate, ducând la majorarea preţurilor pentru consumatori şi la scăderea profitului. Pe termen scurt, tăierea unui număr mai mare de animale va duce temporar la creşterea cantităţii de carne de pe piaţă. Dar aceasta va avea ca rezultat efective mai mici de animale, care va duce la reducerea producţiei de carne şi lactate şi, implicit, la majorarea preţurilor.
Britanicii, care consumă cantităţi mari de carne şi produse lactate, vor resimţi din plin impactul acestui nou puseu agflaţionist. Nick Higgins, unul din autorii studiului Rabobank, afirmă că preţurile alimentelor "vor creşte semnificativ anul viitor" în Marea Britanie. Dar, dacă în ţările în curs de dezvoltare, cererea consumatorilor dovedeşte "elasticitate" faţă de evoluţia preţurilor, britanicii nu par dispuşi să-şi schimbe tiparul de consum, ca reacţie la preţuri. Cu alte cuvinte, chiar dacă se va scumpi carnea, ei vor cumpăra în continuare.
"Noi date arată că numărul porcilor scade semnificativ în Uniunea Europeană, tendinţă care se regăseşte în întreaga lume. Crescătorii de porci au înregistrat pierderi din cauza costului ridicat al furajelor, determinat de producţiile slabe de porumb şi soia la nivel mondial", relevă Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Porci din Marea Britanie. "Supermarketurile britanice ştiu că vor trebui să mărească preţurile pe care le plătesc fermierilor britanici sau riscă să aibă rafturile goale, anul viitor. Dar concurenţa este atât de acerbă, încât fiecare aşteaptă ca alţii să facă prima mişcare".
Fermierii din toată lumea au reacţionat trimiţându-şi porcii la abatoare mai devreme decât de obicei, ca să economisească bani şi este de aşteptat ca anul viitor să fie mai puţine animale, dacă preţurile vor rămâne la fel de mari.
SURSA: RADOR