Investiţiile străine directe în România au scăzut la jumătate în 2009, de la 13 miliarde dolari la 6 miliarde dolari, dar vor creşte la 8 miliarde de dolari în acest an şi la 11 miliarde dolari în 2011, potrivit unei prezentări a Economist Corporate Network, parte a grupului The Economist.

Economist Corporate Network estimează pentru acest an o creştere a PIB de circa 1%, după un declin de peste 7,4% anul trecut, în contextul în care şi creşterea economică din zona euro va rămâne fragilă, iar cererea pe principalele pieţe de export pentru România se va plasa în continuare la un nivel redus.

„Înăsprirea politicii fiscale va descuraja cheltuielile bugetare, iar consumul privat va fi constrâns de nivelul ridicat al şomajului. Relansarea economică se va consolida începând din 2011, când este estimată o creştere de 3,5%, susţinută de reveniri mai puternice în statele din vestul Europei”, mai arată The Economist.

Totodată, analiştii notează că deficitul de cont curent a înregistrat o ajustare puternică, de la 12,4% din PIB în 2008 la circa 4,5% anul trecut, şi anticipează că se va plasa la acelaşi nivel şi în 2010.

Economist Corporate Network este un serviciu furnizat de The Economist pentru conducerile executive şi cuprinde informaţii privind trendurile economice şi ale companiilor din pieţe şi regiuni, cum ar fi Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Asia, Africa şi zona Asia – Pacific.

SURSA: Mediafax