În același timp, Gabriela Firea susţine că măsuri similare au fost aplicate de Guverne din alte ţări pentru a sprijini familiile.

„Nu am văzut altceva decât aruncarea răspunderii către părinţi. (…) Nu se poate ca Ministerul Educaţiei să se spele pe mâini şi să spună că e treaba părintelui, a directorului de şcoală şi a primarului, şi Ministerul Sănătăţii să nu vină cu nicio contribuţie”, a declarat Gabriela Firea, la România Tv.

Totodată, primarul General al Capitalei a explicat că „Guvernele ţărilor din întrega lume sprijină familiile şi şcolile şi autorităţie locale pentru a pregăti aceste măsuri”.

„Mă uit să văd ce s-a întâmplat în întreaga Europă. La cabinetele şcolare, de medidcină şcolară, la dispensare şi la unităţile medicale din cartiere, elevii şi profesorii se pot testa cu prioritate şi rapid.

La noi se spune de fiecare dată: testele rapide pot să dea erori, să nu le folosim. Nu este adevărat. Ele nu pot fi fals pozitive. Nu există posibilitatea să dea un răspuns pozitiv, dar dacă avem un dubiu cât de mic la acest rapid, putem să mergem la un test standard cu aparat PCR, un test de antigen. În toate ţările se aplică această metodă a testului rapid. Ai un indicator şi ştii ce măsuri poţi să iei”, a menţionat Gabriela Firea.

Este datoria Ministerului

Primarul general a mai precizat că Ministerul Sănătăţii trebuie în mod urgent „să pregătească testarea în toate şcolile, măcar testare rapidă, cu teste care se pot obţine în 15-20 de minute”.

„Dacă un copil are un simplu guturai, în noiembrie sau decembrie, sau o tuse banală, toată lumea se va speria, se va uita la el ca la un ciumat, îl vor speria, îl vor alunga din şcoală şi se va afla că de fapt are un guturai şi nu SARS-COV-2.

Dacă nu venim să dotăm toate cabinetele şcolare cu aceste teste rapide care se pot face şi sunt indicator foarte clar, dacă ai un dubiu mergi apoi la un test standard, va fi o nebunie. Un simplu caz de viroză banală va putea fi suspectat că este noul coronavirus sau o gripă sezonieră pentru că vine sezonul rece”, a avertizat edilul Capitalei.

Sursă foto: INQUAM/Alexandru Bușca.