O lună și câteva zile. Atât mai este până când bucureștenii își vor alege un nou primar general. Cel în funcție Gabriela Firea, își mai dorește un mandat, dar are contracandidați pe măsură. Nicușor Dan din partea Dreptei, dar și Traian Băsescu, reprezentantul PMP.

S-a aflat adevărul despre Gabriela Firea

Până la alegeri, Firea are o altă problemă. Ies la iveală detalii incredibile din manatul acesteia. Firea a propus Consiliului General, în decembrie 2017, achiziționarea unui cinematograf în București. Acesta a costat 1,6 milioane de euro, iar CGMB a aprobat cumpărarea imobilului. Agenția imobiliară care a intermediat tranzacția dintre proprietar și municipalitate avea legături strânse cu o altă firmă, care la acel moment avea sediul chiar într-un apartament deținut de o companie controlată de Gabriela Firea. Mai mult, în acel apartament figura și adresa de domiciliu a primarului general, anunță g4media.ro.

Motivul invocat de Firea pentru achiziție era acela că instituțiile de spectacole suferă din cauza lipsei de spații, cinematograful de pe Bd. Regina Elisabeta nr. 32 urmând a fi administrat de Teatrul ”Ion Creangă”, aflat în subordinea Primăriei. În iulie 2017, fusese numită o comisie care să selecteze oferte de imobile de pe piața liberă.

Proprietarul imobilului erau însă urmași ai magnatului Dumitru Bragadiru, cărora li se retrocedaseră imobilul în urmă cu câțiva ani. Espaco Investment era agenția imobiliară care intermedia tranzacția.

Cota cea mai mare din clădire o avea bucureșteanca Yvette Fulicea. ”În cazul tuturor proprietăților noastre, noi am dat la agenții dreptul să ne caute cumpărători sau chiriași. Nu avem relații de genul acesta să aflăm când Primăria vrea să cumpere ceva”, a declarat Fulicea, conform sursei citate.

În vara lui 2019, Primăria a semnat un contract de trei ori mai mare (22,7 milioane lei) decât prețul de achiziție pentru reabilitarea și renovarea imobilului de pe Bd. Regina Elisabeta.

Prezența firmei Espaco Investment într-o achiziție propusă Consiliului General de primarul Firea este suspectă, deoarece administratorul acestei societăți avea, la acel moment, prin Espaco Development, o relație de afaceri cu Societatea Tudor Imob Media SRL, unde Gabriela Firea era acționar majoritar.

Pe 23 ianuarie 2013, firma Espaco Development închiria de la societatea Tudor Imob Media SRL (Gabriela Firea – asociat la acel moment cu 86,96%) apartamentul 5, cu o suprafață de 200,02 mp, dintr-un bloc de pe strada Clucerului.

Durata contractului, în valoare de 1.200 de euro pe lună, fără TVA, a fost de 60 de luni, începând cu 5 februarie 2013. Reprezentantul Tudor Imob Media la semnarea contractului a fost Mihaela Corina Gheorghe, o apropiată a Gabrielei Firea căreia aceasta i-a împrumutat ulterior 14.000 de euro. Gheorghe a fost consilier la Prefectura Capitalei în mandatul Speranței Clișeru.

Pe 19 decembrie 2017, data la care Consiliul General a aprobat propunerea lui Firea, firma care a închiriat apartamentul (Espaco Development) și cea care a intermediat achiziția Cinema Lumina (Espaco Investment) aveau același administrator, Constantin Nimară. Acesta fusese numit la cele două firme în aceeași zi, 27 decembrie 2016.

Administratorul Tudor Imob Media SRL susține însă că în decembrie 2017 nu mai existau relații comerciale cu Espaco Development. Extrasul de carte funciară al apartamentului din strada Clucerului indică faptul că Espaco era la acel moment în continuare chiriaș.

”Informațiile Dvs. sunt eronate. Având în vedere documentele publice existente (ANAF, ONRC) cu privire la relațiile comerciale dintre cele două societăți nu înțelegem care este conotația întrebării Dvs., în condițiile în care la momentul invocat de Dvs nu mai exista nici o relație comercială între cele două societăți. Menționăm că activitatea economică a societății TUDOR IMOB MEDIA S.R.L. se desfășoară în conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind societățile comerciale, ale Codului Civil, Codului Fiscal, precum si ale celorlalte reglementari speciale derivate din aplicarea normelor prevăzute de legile organice generale aplicabile societăților comerciale”, a declarat Ana Zăvoianu, administrator Tudor Imob Media SRL, conform g4media.ro.