Testamentul prințului Philip va rămâne secret. Nimeni nu va ști ce este scris în testament timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip vi fi sigilat de către Curtea de Justiție, nefiind făcut public. Așadar, peste 90 de ani va exista un proces privat în care se va decide dacă testamentul va fi sau nu desigilat.

Audierea pentru cererea de sigilare a avut loc tot privat în luna iulie, susţinută de Andrew McFarlane, judecător de rang înalt. El a ascultat pledoariile avocaţilor care reprezintă moştenirea ducelui, a procurorului general, a principalului consultant legal al Guvernului şi a publicat decizia joi.

Andrew McFarlane a spus că, în calitate de preşedinte al Family Division of the High Court, el este custodele unui seif care conţine mai mult de 30 de plicuri, fiecare cuprinzând testamentul sigilat al unui membru decedat din familia regală. Pentru prima dată în decurs de un secol, a stabilit un proces prin care aceste testamente ar putea fi făcute publice. Judecătorul a precizat că nu a văzut testamentul prinţului Philip şi că nici nu ştie ce conţine acesta, în afară de data executării şi identitatea executorului desemnat.

Primul testament păstrat secret a fost al prințului Francis de Teck

Testamentul fratelui mai mic al reginei Mary, prințul Francis de Teck, a fost primul testament care a fost sigilat de Curte. Acesta a murit în 1910. Un plic conţinând testamentul prinţului Francis se află în seiful păstrat de McFarlane, în care cele mai recente adăugiri sunt documentele Reginei Mamă şi ale prinţesei Margaret, sora reginei Elizabeth II, care au murit în 2002.

Judecătorul a spus că după 90 de ani fiecare testament va putea fi deschis şi examinat de avocatul monarhului, gardianul Arhivelor Regale, de procurorul general şi de orice reprezentant personal existent al decedatului. Ei vor decide dacă testamentul va fi făcut public la acel moment, însă McFarlane a adăugat că unele testamente regale e posibil să nu fie publicate vreodată, nici măcar parţial.

Inițial s-a dorit sigilarea testamentelor timp de 125 de ani

La început, avocatul reginei și procurorul general au cerut ca aceste documente să fie sigilate timp de 125 de ani, însă judecătorul a precizat că 90 de ani reprezintă un timp suficient, subliniind că riscul de intruziune în viaţa privată a membrilor familiei regale va fi redus substanţial.

Mai mult decât atât, Andrew McFarlane a mai spus că intenţionează să publice lista numelor aflate pe cele 30 de plicuri din seif. Acesta a clarificat că nu va face acest lucru până ce nu va fi soluţionat orice apel făcut privitor la decizia sa.

Un nume care nu va figura în listă este cel al Dianei, prinţesa de Wales. Spre deosebire de ceilalţi membri ai familiei regale, testamentul ei a fost publicat la scurt timp după deces, în 1997, dezvăluind că mare parte din averea sa urma să fie ţinută într-un fond pentru fiii ei până ce urmau să împlinească vârsta de 25 de ani.

Sursă foto: Dreamstime