Retailerul britanic Tesco a anunţat că va vinde toate terenurile pe care le deţine în Ungaria, pentru a le închiria apoi de la noul proprietar.

Chiar dacă poate suna periculos pentru afacere, magazinele Tesco nu se vor muta şi nici nu sunt în pericol să fie evacuate de noul proprietar. Asta deoarece, Tesco va încheia un contract de tip lease-back cu cumpărătorul.

Afacerea este profitabilă pentru ambele părţi, deoarece vânzătorul face astfel rost de bani, deşi urmează să plătească apoi chirie, în timp ce cumpărătorul se alege cu o afacere bună pe viitor: un client solid care este interesat de a închiria pe termen lung.

În afacerea din Ungaria, Tesco încasează  16,7 miliarde de forinţi (63 milioane euro) de la cumpărătorul WP Carey & Co. LLC, o companie americană specializată în astfel de tranzacţii. Potrivit lui Max Curtis, director de comunicare al grupului la nivel mondial, mutarea din Ungaria este în ton cu strategia grupului de a externaliza o serie de active „pentru a-şi întări lichidităţile”. Mai pe româneşte, pentru a face rost de bani.

SURSA: Világgazdaság (Ungaria)