Actiunile grupului au scazut cu mai mult de 16% la începutul anului şi au ajuns în prezent la minimul ultimilor 14 ani. Şi acțiunile altor supermarketuri au fost, de asemenea, sub presiune, cele ale Morrisons au scăzut cu 6%, iar cele ale Sainsbury sunt mai jos cu 4%.

Anunțul sumbru care prezintă grava situaţie cu care se confruntă cel mai mare retailer din Marea Britanie subliniază de fapt criza profundă prin care trece compania şi subliniază ceea ce a fost un an dezastruos pentru grupului. Scăderea vânzărilor și profiturilor Tesco au coincis cu o anchetă penală vizând nereguli contabile, precum și cu demisia sau demiterea mai multor directori executivi.

Actualul șef, Dave Lewis, care a preluat conducerea Tesco la 1 septembrie, a declarat că profitul de tranzacționare pentru exercițiul financiar ce se încheie în februarie 2015 se aşteaptă să nu fie mai mare de 1,4 miliarde de lire sterline. Acest lucru este mult sub asteptarile pieţei, care au mizat pe un profit al Tesco între 1,8 miliarde de lire sterline la 2,2 miliarde, după pierderile de profit de anul trecut, cifrate la aproximativ 3,3 miliarde de lire sterline. Cu toate acestea, Dave Lewis a asigurat investitorii nu există probleme în privinţa politicilor de remediere rapidă sau a profiturilor pe termen scurt.

"Trebuie să ne întoarcem la principiile de bază. Trebuie să îmbunătățim serviciile și disponibilitatea și asta este ceea ce facem.", a declara directorul executiv Tesco.