Datele din studii aflate în stadiu incipient arată că tratamentul GSK, numit Sotrovimab, este eficient împotriva tuturor mutațiilor din proteina Spike a variantei Omicron, potrivit Fortune.

Cele mai multe dintre cele 37 de mutații ale variantei Omicron, cel mai mare număr de mutații ale oricărei variante de până acum, ​​sunt concentrate pe proteina Spike, partea virusului care leagă celulele de corpul nostru.

Datele preclinice demonstrează „potențialul” eficacității anticorpilor monoclonali împotriva celei mai recente variante, precum și a tuturor celorlalte variante de îngrijorare definite de OMS, a declarat Hal Barron, directorul științific al GSK.

Sotrovimab este un anticorp monoclonal de neutralizare a SARS-CoV-2

Sotrovimab este un anticorp monoclonal de neutralizare a SARS-CoV-2, sau o clonă de celule albe din sânge ale supraviețuitorilor COVID-19 sau ale șoarecilor, care se fixează pe proteina Spike de la suprafața coronavirusului și o împiedică să se replice în noi celule. Tratamentul este administrat intravenos și este conceput să rămână în plămâni pentru a lupta împotriva coronavirusului pe măsură ce acesta intră în organism.

Ca parte a studiului, GSK și Vir au „testat  un pseudo-virus” sau au proiectat și testat orice mutații majore ale coronavirusului care au apărut până acum.

Companiile farmaceutice au lucrat la propriile lor tratamente cu anticorpi

Majoritatea companiilor farmaceutice a lucrat la propriile lor tratamente cu anticorpi monoclonali sau pilule antivirale. Acestea s-au grăbit să testeze modul în care acești anticorpi se descurcă împotriva noii variante Omicron, care se dovedește a fi foarte contagioasă.

Regeneron Pharmaceuticals

Testele preliminare ale medicamentului cu anticorpi monoclonali realizat de producătorul american de medicamente Regeneron Pharamaceuticals au arătat că își pierde eficacitatea împotriva Omicron. Regeneron a spus că va cuantifica impactul variantei după ce vor fi efectuate noi teste in vitro în următoarele săptămâni.

Eli Lilly & Co.

Rivalul Regeneron, Eli Lilly, nu este la fel de eficient împotriva Omicron, au descoperit oamenii de știință din afară. Eli Lilly are două medicamente cu anticorpi monoclonali, Bamlanivimab și Etesevimab, a căror combinație a contribuit la mai puține spitalizări și decese, potrivit studiului lor din februarie.

Atât medicamentul celor de la Regeneron, cât și cel de la Lilly sunt insuficiente, deoarece mutațiile individuale ale Omicron au redus sau au eliminat capacitatea ambelor de a se atașa de virus, a spus Allie Greaney, expert la Universitatea din Washington.