Analize de laborator care vizează tratamentul cu anticorpi dezvoltat împotriva COVID-19 de grupul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK) în colaborare cu partenerul său american Vir au arătat că acest medicament este eficient şi împotriva noii variante Omicron a virusului SARS-CoV-2, au anunţat joi reprezentanţii companiei britanice, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit producătorului britanic, testele de laborator şi un studiu realizat pe şoareci au demonstrat că Sotrovimab, un cocktail de anticorpi de sinteză, este eficient împotriva unor virusuri care au fost modificate genetic pentru a prezenta unele dintre mutaţiile principale ale variantei Omicron.

Cele două companii au creat prin inginerie genetică aşa-zise „pseudo-virusuri”, care conţin mutaţiile majore ale tuturor variantelor îngrijorătoare de coronavirus apărute până în prezent şi au realizat teste de laborator ce au vizat vulnerabilitatea acestor mutaţii în faţa tratamentului cu Sotrovimab.

Datele arată că Sotrovimab este eficace împotriva Omicron

O analiză a testelor precedente a stat la baza autorizării preliminare a acestui medicament, joi, în Marea Britanie, deoarece mutaţiile principale ale variantei Omicron erau deja cunoscute, fiind descoperite la mai multe dintre mutaţiile precedente ale virusului.

„Urmărim cu mare atenţie fiecare mutaţie care ar putea fi importantă”, a declarat Herbert Virgin, director-principal al departamentului ştiinţific din cadrul companiei americane Vir.

„În cazul acestei variante noi, mutaţiile pe care noi le-am testat până acum nu au avut un efect semnificativ asupra Sotrovimab”, a adăugat el.

Mai mult decât atât, mutaţiile apărute în acea zonă a proteinei Spike de care se leagă anticorpii din Sotrovimab nu par să producă vreo diferenţă asupra eficacităţii tratamentului.

Pentru a confirma aceste rezultate încurajatoare, un pseudo-virus ce prezintă toate mutaţiile variantei Omicron este testat în prezent, iar rezultatele sunt aşteptate până la sfârşitul anului 2021, a precizat grupul GSK într-un comunicat.

Cum funcționează medicamentul

Anticorpii au fost concepuţi pentru a se lipi de proteina Spike de la suprafaţa noului coronavirus, însă oamenii de ştiinţă au descoperit că varianta Omicron prezintă un număr neobişnuit de mare de mutaţii la nivelul acestei proteine.

„Sotrovimab a fost conceput în mod intenţionat pentru a avea în vedere un virus care suferă mutaţii”, a declarat directorul executiv al companiei Vir, George Scangos, adăugând că medicamentul ţinteşte o regiune din proteina Spike care prezintă o probabilitate extrem de mică de a suferi mutaţii.

Marea Britanie a autorizat deja medicamentul

Agenţia de reglementare a medicamentelor şi a produselor medicale din Marea Britanie (MHRA) a autorizat joi medicamentul Sotrovimab, cunoscut şi sub numele comercial Xevudy, pentru persoanele cu forme uşoare până la moderate de COVID-19 şi care prezintă un risc sporit de a dezvolta forme severe ale acestei boli.

MHRA recomandă utilizarea tratamentului Sotrovimab cât mai devreme posibil, în cel mult cinci zile după apariţia simptomelor.

Sotrovimab are la bază anticorpi monoclonali, care sunt versiuni de laborator ale anticorpilor naturali generaţi de organism pentru a lupta împotriva unei infecţii. Produse similare au fost dezvoltate sau sunt pe cale să fie dezvoltate şi de alţi producători farmaceutici, precum Eli Lilly, Regeneron şi AstraZeneca.

Compania Regeneron a anunţat joi că testele de laborator şi simulările computerizate sugerează faptul că medicamentele bazate pe anticorpi împotriva COVID-19, inclusiv tratamentul creat de Regeneron, ar avea o eficacitate redusă împotriva variantei Omicron.