Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) vine cu un avertisment sumbru. Potrivit sursei citate, varianta Omicron a coronavirusului riscă să devină dominantă în Europa în ”lunile următoare” dacă primele tendinţe observate se confirmă, relatează AFP şi Reuters.

Mai exact, potrivit sursei citate ”datele preliminare sugerează un avantaj substanţial” al noii variante Omicron asupra variantei Delta, în prezent dominantă”. Totodată, ECDC mai menționează și faptul cămodelele matematice arată că ”Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecţiile cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 în UE în lunile următoare”.

În același timp, ECDC mai precizează că există în continuare numeroase incertitudini, iar viteza cu care Omicron ar putea deveni majoritară va depinde de avantajul noii variante asupra celor precedente, precum şi de amploarea infecţiilor COVID-19.

Un alt semnal de alarmă în acest sens a venit din partea consilierului ştiinţific principal al guvernului francez, Jean-Francois Delfraissy. Cu doar câteva ore înainte de anunțul ECDC, acesta estima că Omicron ar putea lua locul Delta ca variantă dominantă încă din luna ianuarie.

Amintim faptul că noua variantă a coronavirusului, Omicron, a fost semnalată de Africa de Sud pe data de 24 noiembrie şi confirmată deja într-un număr tot mai mare de ţări.

Ce se știe până acum despre varianta Omicron

În doar o săptămână de când a fost raportată, noua variantă provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. De menționat este faptul că până în momentul de față încă nu este cunoscut impactul acestor mutaţii, mai exact contagiozitatea, simptomatologia, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc – comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta.

Pe de altă parte, datele preliminare sugerează însă că varianta Omicron se transmite mai uşor decât Delta, cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit și el recent despre varianta Omcron. Acesta susține că în România, varianta va ajunge în curând, având în vedere mobilitatea mult prea mare la nivel global.

„Deja există 11 state UE si 70 de cazuri înregistrate la nivelul regiunii Europa a OMS. Nu peste mult timp, și în România se vor înregistra astfel de cazuri. Mobilitatea este prea mare la nivel global astfel încât să credem că țara noastră va fi ocolită de noua tulpină”, a spus Alexandru Rafila.

Pe de altă parte, ministrul adăuga că nu se știe încă dacă lucrurile se vor schimba față de cele de până acum.

„Asta nu înseamnă că lucrurile se schimbă în vreun fel, dar trebuie să fim pregătiți de o eventuală recrudescență a infecției și asta nu o putem face decât dacă dezvoltăm serviciile care oferă oamenillor posibilitatea de a primi diagnostic, evaluare și tratament în afara spitalelor, pentru cazurile moderate sau ușoare”, a spus el.