Se pare că Viorica Dăncilă a fost convinsă să renunţe la funcţia de preşedinte al PSD, în urma rezultatului de la alegerile prezidenţiale, şi ar urma să facă acest lucru în cursul zilei de astăzi, alături de toţi vicepreşedinţii partidului. Doar doi lideri ar refuza să demisioneze: preşedintele executiv Eugen Teodorovici şi secretarul general Mihai Fifor, susţin surse din interiorul partidului.

Eugen Teodorovici este persoana care ar urma să preia conducerea partidului, ca interimar, în cazul unei demisii a Vioricăi Dăncilă, potrivit statutului PSD. Acest lucru nu este însă pe placul liderilor din teritoriu, care-şi doresc ca Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, să preia şefia interimară a PSD. Pentru asta, Teodorovici trebuie să demisioneze şi el şi se pare că el nu vrea să renunţe aşa uşor la funcţie. Fostul ministru de Finanţe a declarat, luni seară, la Antena 3, că: „Genunchii ăştia doi nu se îndoaie. Pe mine m-a ales un Congres”, notează Adevărul.

Marcel Ciolacu joacă tare şi-l ameninţă pe Teodorovici că va fi suspendat din partid în Comitetul Executiv, astfel încât funcţia de preşedinte executiv să devină vacantă. Potrivit surselor citate, celălalt lider care ar refuza să demisioneze este secretarul general Mihai Fifor, care se află în relaţii reci cu Ciolacu.

Liderii din PSD au decis, luni seară, în CEx-ul paralele organizat în biroul lui Marcel Ciolacu, ca PSD să fie condus de o echipă până la congresul din luna februarie, congres din care să facă parte Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Niculae Bădălău, Lia Olguţa Vasilescu şi Gabriela Firea, lucru care ar împăca toate taberele din partid. Planul ar fi ca la acel congres să fie îndepărtaţi şi ultimii oameni instalaţi de Liviu Dragnea la conducerea PSD.

Marcel Ciolacu a mers, luni seară, şi la Viorica Dăncilă acasă, pentru a negocia cu aceasta. Preşedintele Camerei Deputaţilor i-a promis acesteia un loc eligibil pe listele PSD Teleorman la alegerile parlamentare din 2020, dar şi funcţia de preşdinte al organizaţiei de femei PSD, ocupată în prezent de Rovana Plumb.