"Cred că acest Cod Fiscal va rămâne în forma deja adoptată de către Parlament. Nu văd ce altfel de discuţii ar mai putea să fie pe măsuri. Nu văd neapărat care ar fi efectul puternic al aplicării treptate a unor măsuri. Eu sunt pentru a produce în economie toate acele efecte de care economia are nevoie, dar efecte considerabile. Pentru că, altfel, o amăgire a aplicării treptate a unor astfel de măsuri nu ar produce efectele scontate", a explicat Teodorovici.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că măsurile cuprinse în Codul Fiscal ar trebui aplicate gradual pentru a fi mai uşor asimilate de economie. Ministrul Finanţelor a precizat, însă, că va avea o nouă discuţie cu guvernatorul băncii centrale, "cât de curând", pentru a-i prezenta încă odată argumentele Ministerului de Finanţe în susţinerea actualului set de măsuri din Codul Fiscal. "Cred că uneori ar trebui să gândim dincolo de logica matematică a unor astfel de calcule. Economia, este adevărat că uneori trebuie să ţină cont şi de modele, formule şi astfel de abordări, dar poate, mai ales în cazul României care este o economie atipică, avem nevoie de măsuri îndrăzneţe", a explicat ministrul Finanţelor.

Acesta susţine că se va efectua o analiză mai detaliată a Codului Fiscal, care va fi prezentată în Parlament. Este normal să facem acest lucru, nu doar pentru că ne cere Parlamentul sau o altă structură ci pentru că vrem să facem o prezentare mult mai detaliată pentru toţi cei care aşteaptă acest Cod Fiscal", a mai spus Teodorovici.

În opinia sa, din noua analiză va reieşi că impactul de runda întâi estimat va fi chiar mai mic decât se credea anterior. "V-am dat două exemple din care reiese clar că impactul estimat a fost mai mic decât cel real (reducerea CAS cu 5 puncte de la 1 octombrie 2014 şi reducerea TVA la alimente la 9% – n.r.). Legat de impactul celorlalte măsuri din Codul Fiscal, abordarea mea este una pozitivă şi nu neapărat optimistă, dar nu am motive să cred că întregul pachet nu va produce cel puţin impactul anticipat pentru 2016, în sensul de venituri la bugetul de stat. Aşa cum vis-a-vis de impactul negativ în prima rundă de aplicare, chiar cred că şi de această dată acesta va fi mai mic", a subliniat ministrul.

Potrivit şefului MFP, reducerea CAS avea iniţial un impact estimat de 5 miliarde de lei şi în final a avut un impact de doar 3,5 miliarde de lei.

În privinţa temerilor potrivit cărora aceste măsuri nu vor putea fi susţinute şi va fi nevoie să se revină asupra lor, Teodorovici a spus că în niciun caz nu se va reveni asupra acestora, dar se vor găsi măsuri compensatorii la momentul respectiv, dacă va fi nevoie. "Nu este cazul ca acest guvern să revină asupra acestor măsuri prevăzute în Codul Fiscal. Sunt convins că se vor găsi măsuri care să compenseze la un moment sau altul dacă situaţia o va impune. Dar să revenim asupra a ceea ce este prevăzut acum în Codul Fiscal, asta sub nicio formă", a subliniat ministrul Finanţelor.

În opinia sa, România trebuie să profite de situaţia din regiune şi să aplice aceste măsuri îndrăzneţe. "Trebuie să te pregăteşti activ, nu să te înghesui într-un colţ şi să speri că poate furtuna nu te va afecta. Uneori trebuie să iei furtuna în piept, cred că este o abordare mult mai sănătoasă", a conchis Teodorovici. AGERPRES