„Viitorul Ungariei îl vedem în Uniunea Europeană şi în NATO”, a declarat candidatul opoziţiei comune la funcţia de premier al Ungariei, luni, la Hódmezővásárhely, judeţul Csongrád. Márki-Zay a subliniat, la conferinţa sa de presă, că Ungaria aparţine Europei de Vest cu rădăcini creștine şi va fi aliatul loial al NATO.

Politicianul nu vede niciun obstacol pentru ca în UE chestiunile de apărare să aparţină unei coordonări comune europene.

„Trăim vremuri în care este deosebit de importantă direcţia în care mergem în ceea ce priveşte treburile militare ale ţării. Într-un caz nefericit, un conflict armat între Ucraina și Rusia poate fi iminent”, a subliniat politicianul ungar, care îl consideră pe Putin în acest conflict drept un agresor.

Viktor Orban nu a respins sugestia lui Vladimir Putin ca Ucraina să se retragă din NATO

Ungaria susţine integritatea teritorială a Ucrainei, a mai spus Márki-Zay, care a numit drept revoltător faptul că premierul Viktor Orbán nu a respins sugestia lui Putin, potrivit căreia Ungaria ar trebui să se retragă din NATO şi ar trebuie să renunţe la posibilitatea propriei apărări. Această imixtiune ar fi trebuit respinsă de toţi cetăţeni ungari cinstiţi.

În schimb, prin afirmaţia „Ruşii să plece acasă!”, Viktor Orbán a ajuns în situaţia în care acum „ruşii vin acasă în Ungaria”, a afirmat candidatul opoziţiei, care a adăugat: Apărarea cibernetică, reacţia împotriva atacurilor ruseşti sau venite din Orientul Îndepărtat capătă o importanţă tot mai mare. Dezinformarea este o ameninţare serioasă, împotriva căreia trebuie acţionat.

„Ungaria dorește să fie un participant loial în NATO”

La rândul său, vicepreşedintele Coaliţiei Democratice (DK), Ágnes Vadai, a subliniat: Ungaria doreşte să fie un participant loial şi activ atât în UE, cât şi în NATO. Ungaria trebuie să modeleze în mod activ politica NATO și politica de apărare a UE pentru ca interesele sale să prevaleze cu adevărat, a mai spus politicianul care mai îndeplineşte şi funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare în Parlamentul ungar.

Ágnes Vajda a menţionat că în perioada 2010-2018, Guvernul a lăsat singură Armata Ungară, asigurând doar resurse pentru supravieţuirea acesteia. După 2018 s-a lansat în cheltuieli, dar a făcut totul în secret. Doar din declarația comisarului guvernamental pentru dezvoltarea apărării,

Gáspár Maróth, din toamna anului trecut, s-a aflat că Guvernul a cheltuit 12.000 de miliarde de forinţi pentru achiziții tehnice militare la prețurile din 2016. Această sumă poate reprezenta în prezent 18-20 de mii de miliarde de forinţi. Ágnes Vadai a mai menţionat că, în cazul unei schimbări de guvern, vor revizui toate achizițiile militare făcute după 2010 şi vor elabora o nouă legislație privind achizițiile pentru apărare, a transmis MTI.