Fenomenele meteo din această vară din România nu sunt doar o caracteristică a țării noastre, ci sunt parte a unui fenomen la scară mare, o consecință a încălzirii globale. Temperaturile s-au apropiat și chiar au depășit 40 de grade Celsius ȋn multe zile ȋn orașele din țara noastră, iar la nivelul solului, ȋn marile orașe, temperaturile pot ajunge chiar și la 70 de grade!

Climatologul Roxana Bojariu consideră că vara acestui an va intra ȋn istoria climatologiei. “Nu vom mai putea ține pasul cu aceste fenomene care se succed în cascadă”, spune aceasta.

“Trebuie să ne așteptăm la noi fenomene extreme (…) Va trebui să ne gândim foarte serios cum să domolim această cursă infernală”

“Din păcate, trăim criza climatică și trebuie să ne așteptăm la noi fenomene extreme. Intensitatea și persistența lor e mult mai mare. Avem de-a face cu energie sporită în sistem datorită încălzirii globale. Din păcate, se accelerează încălzirea globală. Din această cauză, putem ajunge la anumite praguri în sistemul climatic, după care să existe amplificări și mai mari și nu vom mai putea ține pasul cu aceste fenomene care se succed în cascadă.

Și nu e vorba doar de o zonă. Toată emisfera nordică, acolo unde este vară, a fost dominată de aceste cupole de căldură sau de instabilități puternice, cu indundații foarte mari, din Europa până în China, până în Japonia, cu valuri de căldură. Toate aceste lucruri, luate separat, nu pot fi puse neapărat în legătură cu schimbarea climei, dar dacă privim imaginea generală este clar că trăim schimbarea.

Va trebui să ne gândim foarte serios cum să domolim această cursă infernală prin reducerea emisiilor și cum să ne adaptăm la ceea ce deja am schimbat în sistemul climatic, și ceea ce, în viitorul apropiat, este de neschimbat. Ne așteaptă, în viitorul apropiat, lucruri determinate de acțiunile noastre de până acum”, a declarat Roxana Bojariu pentru Antena 3.

La ce trebuie să ne așteptăm ȋn România ȋn luna august?

Climatologul Roxana Bojariu a explicat că este foarte posibil să ne confruntăm cu temperaturi ridicate, dar și cu furtuni, posibil ȋnsoțite de tornade, ȋn luna care tocmai a ȋnceput.

“E posibil să avem temperaturi mai mari într-o parte sau alta a Europei, după cum e posibil să avem și furtuni puternice, inclusiv cu tornade, dar e greu de spus unde și când. Deocamdată trebuie să fim foarte atenți la actualizările informațiilor meteorologice, inclusiv la nowcasting-uri”, a precizat aceasta.

Sursa foto: Dreamstime