Doar una din patru companii care activează în domeniul taximetriei cu sediul în județul Cluj are un risc ridicat de a intra în insolvență arată ultimul studiu realizat de Creditinfo Romania pentru certificarea Strongest în Romania. “Valoarea este cu atât mai impresionantă cu cât la nivelul regiunii București-Ilfov aproape jumătate dintre companiile existente au acest risc iar la nivel național 41% dintre acestea. O companie care intră în insolvență afectează nu doar finanțele furnizorilor direcți ci are efecte și asupra colaboratoriilor acestora. Semnele că o companie are un risc ridicat de intrare în insolvență sunt relativ ușor de observat însă câți antreprenori analizează acest aspect atunci când sunt în fața semnării unui nou contract? se întreabă Aurimas Kacinskas, CEO Creditinfo Romania.

Clujul câștigă dueluri cu Bucureștiul pe bandă rulantă

Deși domeniul a înregistrat creștere iar activitatea are un caracter local, 39% din veniturile înregistrate la nivel național sunt generate de companiile din domeniul taximetriei care activează în regiunea București-Ilfov și de cele din județul Cluj. Astfel, taxiurile care deservesc populația regiunii București-Ilfov generează 27% din veniturile naționale pe când cele care deservesc populația județului Cluj – 12%. În urma analizei realizate s-a observat o discrepanță spectaculoasă între companiile care activează pe piața din Cluj și cele care activează pe piața din București-Ilfov. Cel puțin pe foaie taxiurile din Cluj sunt de 15 ori mai profitabile decât cele din București-Ilfov. O companie din județul Cluj are o profitabilitate medie de 29% pe cănd una din București-Ilfov de doar 2%. Astfel, la fiecare 1 leu încasat, o companie din județul Cluj are 29 de bani profit pe când cele din București Ilfov de aproape 15 ori mai puțin, doar 2 bani profit la fiecare 1 leu încasați.  

De 2,5 ori mai prompți în plata datoriilor

Situația nu se schimbă nici în cazul plății datoriilor cu scadența imediată (plata furnizori, credite bancare pe termen scurt, salarii, impozite și taxe) o companie din județul Cluj reușind să plătească în medie de peste 2,5 ori mai repede datoriile imediate în comparație cu o companie din București-Ilfov. Ca și furnizor mă interesează să știu cu exactitate cât de repede pot fi plătit de către client. Un client care își plătește datoriile greoi ajunge să genereze probleme de lichiditate respectivului furnizor. Mai departe furnizorul își plătește la rândul lui cu greutate angajații sau proprii furnizori, reacția fiind una în lanț impacul putând afecta verigi îndepărtate ale lanțului comercial.

 

De 5 ori mai lichizi… de 5 ori mai solvabili

Și în cazul solvabilității și a lichidității situația este similară, companiile din județul Cluj având valori net superioare celor din București-Ilfov. Lichiditatea indică capacitatea unei societăți de a-și putea achita datoriile imediate (plată furnizori, plată impozite etc) prin intermediul activelor curente. Activele curente sunt stocurile (inexistente în cazul acestui domeniu), creanțele (nesemnificative, fiind vorba de plata pe loc, la finalul unei curse) și disponibilul de numerar din casă sau din conturi. Valoarea medie recomandată a raportului este de 1 ceea ce înseamnă că societatea trebuie să dispună de 1 leu în casă, în conturile bancare sau sub formă de creanță pentru fiecare leu datorat furnizorilor.
Solvabilitatea poate fi prezentată drept credibilitatea companiei în fața creditorilor. O companie cu o solvabilitate ridicată este o companie care în cazul în care nu își poate achita datoriile dispune de bunuri care pot fi valorificate în vederea stingerii datoriei. La polul opus, o companie cu solvabilitate scăzută  este o companie a cărei active deținute nu acoperă datoriile totale pe care aceasta le are iar în cazul insolvenței creditorii vor fi păgubiți, aceștia neputând să-și recupereze datoriile. În cazul solvabilității, valoarea recomandată a raportului este de aproximativ 1,5, valoare depășită fără probleme de companiile din județul Cluj (2,9) dar la care se află foarte departe cele din București-Ilfov (0,6).

Lichiditatea fără solvabilitate înseamnă capacitatea de a plăti rapid însă implică și riscul ca la o eventuală insolvență să rămâi păgubit ca și creditor. Solvabilitatea fără lichiditate înseamnă o viteză redusă de plată însă la o eventuală insolvență există o probabilitate mai bună de a recupera eventualele datorii restante. Solvabilitatea și lichiditatea trebuie privite ca un tot unitar iar o companie care le are pe amândouă este cu adevărat un partener de încredere.

Puternici și de încredere

Creditinfo Romania a analizat toate companiile de taxi din Romania pentru certificarea Strongest in Romania și a demonstrat că doar 1,5% din companiile care activează în acest domeniu pot obține această certificare. Certificatul Strongest în România demonstrează că o companie este solvabilă, profitabilă, are capacitatea de a genera locuri de muncă și e capabilă să-și achite datoriile în timp record. Acest instrument este folosit ca un pașaport în fața potențialului colaborator.

 

Certificarea Strongest in Romania ia în calcul peste 20 de indicatori financiari și de bonitate ai unei companii, reprezentând o selecție extrem de dură a companiilor. La nivel național doar 5,6% dintre companii pot aplica pentru această certificare, cu doar 1,5% domeniul taximetriei fiind un domeniu în care certificarea este într-adevăr greu de obținut. Așa cum era de așteptat, dintre companiile care activează în domeniul taximetriei și sunt eligibile Strongest in Romania, nu mai putin de 20% provin din rândul celor care își desfăsoară activitatea în județul Cluj. De asemenea, ponderea companiilor care activează în acest domeniu eligible pentru obtinerea certificării în totalul companiilor care activează în acest domeniu din întregul județ  este de 3,3%, de peste 2,5 ori mai mare decât media națională.

Puține sunt domeniile atât de controversate în România așa cum este domeniul taximetriei dar ca în orice domeniu de activitate există firme și firme. Este greu ca publicul larg să observe unele aspecte dacă cei corecți și pe nedrept judecați aleg să rămână în anonimat și să își însușească alături de marea majoritate toate problemele și acuzele opiniei publice asupra domeniului.