Băncile îşi recalibrează afacerile în criză. În condiţiile în care cererea de credite a scăzut substanţial în ultimii trei ani, modelul aplicat până acum în România, bazat pe o prezenţă cât mai amplă în teritoriu prin sucursale şi agenţii, nu mai poate fi eficient. Într-o încercare de a regăsi profitul, mai multe bănci mari din România şi-au anunţat angajaţii că urmează restructurările. Primii vizaţi sunt oamenii de vânzări şi angajaţii de la ghişee. BCR, BRD, Raiffeisen şi Volksbank ar urma să restructureze în total aproximativ 5.000 de oameni, potrivit informaţiilor obţinute de Capital. Procedurile se vor întinde pe mai mulţi ani, probabil până la finele lui 2013. 
Pe lângă măsurile directe de reducere a personalului, vom asista şi la relocări ale sediilor sau reconvertirea unor angajaţi. De exemplu, o parte a angajaţilor din vânzări, care din cauza lipsei de cerere nu îşi mai justifică prezenţa în bancă, vor fi reorientaţi către zona administrării creditelor vechi sau către recuperarea împrumuturilor neperformante. Banca centrală, care înțelege necesitatea restructurărilor, este de părere că acestea trebuie făcute în timp, nu toate odată, cu atât mai mult cu cât „cineva trebuie să gestioneze și creditele date până în 2008, care nu au ajuns încă la scadență“, după cum declara recent un oficial BNR. 
Cine cum şi cât dă afară
Cele mai mari două bănci din România, BCR şi BRD, au şi cele mai ample planuri privind restructurările. Surse din mediul bancar ne-au declarat că este prea devreme pentru a se da cifre exacte în privința disponibilizărilor, deoarece acestea se vor întinde, cel mai probabil, și în 2013, iar sindicatele bancare sunt atât în negocieri cu acționarii direcți ai băncilor vizate, cât și în procese avansate de afiliere la sindicate și organizații internaționale, care să îi sprijine în încheierea unor contracte colective de muncă la nivel de ramură. La BCR se vorbește de circa 400 de oameni din middle management și circa 2.000-2.300 de operatori care ar trebui restructurați pentru ca instituția de credit să ajungă la o dimensiune optimă în noile condiții de piață.
Și la BRD bate vântul schimbării, surse din piața bancară vorbind de reașezarea din temelii a băncii, dar făcută în timp și fără mari cutremure, precum și reducerea rețelei de sucursale și, implicit, de personal cu 20% (mai exact, închiderea a peste 180 de agenții și su­cursale şi concedierea a 1.000-1.200 de persoane).
Angajaţii Volksbank, instituţie de credit care a mai trecut printr-un amplu proces de restructurare, au primit deja un mesaj intern prin care sunt anunţaţi că vor urma noi evaluări şi restructurări. Potrivit unor surse din interior, numărul persoanelor care urmează a fi concediate va fi de cel puţin 100. Centrala din Bucureşti a băncii este principala vizată.
Un alt tip de restructurare îl vor aplica cei de la Raiffeisen. Conducerea băncii intenţionează să relocheze circa 200-300 de angajaţi din centrală într-un centru de la Braşov. Angajaţii au primit şi o scrisoare în acest sens. Explicaţia ţine tot de reducerea costurilor şi adaptarea la noile condiţii de piaţă. În mod uzual, prima mișcare de eficientizare a costurilor este delimitarea strictă a sarcinilor fiecărui angajat: cei de la ghișeu fac doar vânzări, care trec apoi în urmărirea centrelor de procesare plăți sau la alte direcții specializate din centrala băncii. Cum locațiile centralelor sunt destul de scumpe, mutarea centrelor care urmăresc drumul banilor în sistem este pri­mul mod de eco­nomisire.
O parte a angajaţilor restructu­raţi din bănci şi-ar putea găsi repede un nou loc de muncă. Există un domeniu care caută oameni de vânzări cu experienţă în domeniul bancar: companiile care vând asigurări de viaţă.
Unde se duc bancherii când se duc

Potrivit lui Theodor Alexandrescu, CEO Alico, o companie cu planuri de dezvoltare, „foştii angajaţi din bănci se mulează perfect pe profilul căutat de noi şi tocmai de aceea am şi angajat până acum astfel de oameni“. Potrivit specialiştilor în resurse umane consultaţi de Capital, alte zone spre care foştii angajaţi din bănci se pot reorienta sunt brokerajul sau fondurile de investiţii. Pentru cei care au ocupat poziţii de analişti, orizontul este chiar mai larg, în condiţiile în care experienţa lor în analiza dosarelor de credit poate fi utilă oricărei firme.

6.467
lei a fost valoarea pierderii pe angajat în 2011(profit negativ/număr angajaţi), potrivit datelor BNR.

5.850
de angajaţi din bănci au fost disponibilizaţi de la începutul crizei, adică din 2009 până la finele anului 2011.