TAS a validat suspendarea dictată de CIO

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) consideră că suspendarea Comitetului Olimpic Rus (ROC) de către Comitetul Internațional Olimpic (CIO) este legală. Potrivit TAS, decizia „nu a încălcat principiile legalității, egalității, predictibilității și proporționalității”. Din acest motiv a menținut sancțiunea, conform informațiilor furnizate de EFE.

Cea mai înaltă instanță de arbitraj sportiv a anunțat vineri respingerea contestației depuse de Comitetul Olimpic Rus. În urma deciziei de suspendare adoptate de Comitetul Executiv al CIO la 12 octombrie 2023.

Decizia de sancționare a fost luată de către CIO după ce Comitetul Olimpic Rus a inclus printre membrii săi mai multe organizații sportive din regiunile ocupate de Rusia din Ucraina – Lugansk, Donețk, Herson și Zaporoje, care se aflau sub autoritatea Comitetului Olimpic din Ucraina.

La momentul respectiv, CIO a precizat că aceasta constituie o încălcare a Cartei Olimpice de către Rusia, prin violarea integrității teritoriale a Comitetului Olimpic din Ucraina.

Rușii au spus că „operațiunea specială” este motivată politic, fără legătură cu sportul

Rusia, care a invadat Ucraina în februarie 2022, acțiune descrisă de Moscova drept o „operațiune specială”, a denunțat măsura ca fiind motivată politic.

În apelul său către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, Comitetul Olimpic Rus a cerut revocarea interdicției. Și recunoașterea sa drept Comitet Olimpic Național cu drepturi depline, incluzând toate prerogativele pe care le presupune acest statut.

Într-o decizie separată adoptată în decembrie, CIO a specificat că rușii și belarușii care se califică la Jocurile Olimpice de la Paris, din vara acestui an, vor putea participa ca sportivi neutri, fără drapele, embleme sau imnuri naționale.

Sportivii neutri de la Paris-2024 vor concura doar în sporturi individuale, și nu vor fi permise echipe pentru Rusia sau Belarus, a precizat CIO, subliniind că sportivii care susțin activ războiul din Ucraina nu sunt eligibili, nici cei aflați sub contract cu armatele ruse sau belaruse.

După cum se știe, și românii așteaptă cu sufletul la gură o decizie care trebuie să vină de la TAS. Este vorba despre hotărârea pe care tribunalul elvețian trebuie să o ia în cazul de dopaj al Simonei Halep. Tenismena noastră a fost audiată la începutul acestei luni după ce a fost descoperită pozitiv la Roxadustat. În plus, și în pașaportul biologic al româncei au fost descoperite nereguli.