TAS a luat decizia. Suspendarea de patru ani este menţinută

Decizie de ultimă oră de la TAS. Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, cel care o judecă şi pe Simona Halep, a confirmat o suspendare de răsunet.

Este vorba, mai exact, despre fostul vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Haltere. Turcul Hasan Akkus va rămâne astfel cu perioada de suspendare din lumea sportului, decisă anterior.

Agenţia Internaţională de Testare (ITA) a fost informată deja de decizia luată de judecătorii de la TAS.

Tribunalul de la Lausanne afirmă că Hasan Akkus a avut o conduită „înşelătoare şi condamnabilă”, notează agenţia Xinhua.

„Dl. Akkus s-a angajat într-o conduită necorespunzătoare.

Conduita a fost înşelătoare şi condamnabilă şi, în orice caz, predispusă să creeze prejudicii grave federaţiilor care i-au încredinţat funcţii de înalt nivel şi puterea de a le reprezenta în public”, se arată în decizia TAS.

Ce acuzaţii i s-au adus lui Hasan Akkus?

Reamintim că, pe 3 ianuarie 2023, Divizia Anti-Doping a TAS a decis să îl sancţioneze pe Hasan Akkus. Decizia s-a tradus printr-o perioadă de patru ani de ineligibilitate.

Hasan Akkus era atunci vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Haltere. În plus, era şi preşedinte la Federaţia Europeană de Haltere, precum şi la Federaţia de Haltere din Turcia (TWF).

Akkus a modificat modul de gestionare a rezultatelor a 21 de încălcări ale regulilor antidoping comise de halterofilii turci în 2013, prin prezentarea de documente false.

halterofil haltere
Sportiv halterofil / SURSA FOTO: Dreamstime

Asta a dus la evitarea sancțiunilor împotriva TWF, organizația pe care o conducea la momentul respectiv.

Akkus a contestat decizia Divizia Anti-Doping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv în fața comisiei de apel a TAS.

Ce este, de fapt, Tribunalul de Arbitraj Sportiv?

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) este o instituție independentă de orice organizație sportivă, care oferă servicii pentru a facilita soluționarea litigiilor legate de sport prin arbitraj sau mediere, prin intermediul unor reguli de procedură adaptate la nevoile specifice ale lumii sportului.

A fost creat în 1984 și este plasat sub autoritatea administrativă și financiară a Consiliului Internațional de Arbitraj Sportiv (ICAS).

Are aproape 300 de arbitri din 87 de țări, aleși pentru cunoștințele lor de specialitate în domeniul arbitrajului și al dreptului sportiv. În fiecare an, aproximativ 300 de cazuri sunt înregistrate de TAS.

Tribunalul are sarcina de a soluționa disputele juridice din domeniul sportului prin arbitraj. În acest scop, el pronunță sentințe arbitrale care au aceeași forță executorie ca și hotărârile instanțelor obișnuite.

De asemenea, poate ajuta părțile să își rezolve litigiile pe cale amiabilă prin mediere, atunci când această procedură este permisă.