Visual Capitalist a realizat un clasament care utilizează proiecțiile privind speranța de viață pentru 2025 la naștere din datele publicate anul trecut de ONU, denumite ”Perspectivele populației mondiale”.

Speranța de viață la naștere măsoară numărul mediu de ani pe care i-ar avea aun nou-născut, dacă ar fi supus ratelor de mortalitate specifice vârstei unei perioade date.

Țările în care oamenii trăiesc cel mai mult

Monaco are cea mai mare speranță medie de viață din lume. Un bebeluș născut în țară în 2025 se poate aștepta să trăiască până la 87 de ani.

Majoritatea primelor 10 țări din acest studiu – San Marino, Hong Kong, Saint Barthelemy, Andora, Polinezia Franceză – cu speranțe de viață de 86, 85 de ani, sunt teritorii sau țări la fel de mici precum Monaco.

Cu toate acestea, Japonia (locul 4), Coreea de Sud (locul 5) și Australia (locul 10) sunt primele trei țări cu cele mai mari speranțe de viață (84+) reprezentând o populație de peste 20 de milioane de oameni.

La nivel regional, țările vest-europene au cea mai mare speranță de viață la naștere. În schimb, țările din Europa de Est sunt au o speranță de viață mai mică.

În ciuda performanței Japoniei și Coreei de Sud, majoritatea asiaticilor au speranțe de viață între 70 și 80 de ani. Pakistan, Afganistan și Papua Noua Guinee sunt sub pragul de 70 de ani.

Mai multe țări africane au o speranță de viață sub 60 de ani

Mai multe țări africane au o speranță de viață sub 60 de ani, o durată de viață estimată care este cu 20 de ani mai scurtă decât rezidenții din Europa de Vest.

Nigeria are cea mai scăzută speranță de viață medie la naștere, de 55 de ani.

Ce înseamnă ”speranța de viață”

”Speranța de viață” este un termen dificil de înțeles pe deplin pentru că se schimbă de-a lungul vieții unei persoane.

De exemplu, în țările cu așteptări proiectate mai mici, nu înseamnă neapărat că adulții nu trăiesc atât de mult.

O rată ridicată a mortalității infantile pentru o anumită cohortă de copii născuți într-un an ar putea reduce durata de viață proiectată a întregii cohorte. Cu toate acestea, odată ce un copil din acel an supraviețuiește până la vârsta adultă, poate atinge 70 de ani.

De fapt, datele arată că cea mai mare diferență între speranța de viață din Africa și regiunile cu venituri mari sunt pentru cei înainte de vârsta de 5 ani și după 60 de ani.

Acest lucru se datorează faptului că atât bebelușii, cât și adulții în vârstă au nevoie de o infrastructură medicală specifică la care mulți africani nu au acces.