'Nu sunt de părere că ar fi oportună soluţia alegerilor anticipate, pentru că acest lucru ar însemna o perioadă de instabilitate şi de nefuncţionare practic, de blocaj la nivelul Guvernului. Guvernul, în aceste condiţii, până la organizarea de anticipate, după cum probabil se ştie, nu poate să ia decizii majore, poate să ia numai deciziile curente. Suntem la finele anului. Trebuie să luăm o serie de decizii importante – cum ar fi bugetul, pentru că numai pe baza lui vom putea să asigurăm corecta funcţionare a instituţiilor statului, plata obligaţiilor referitoare la salarii, pensii, finanţarea proiectelor. Deci o soluţie de alegeri anticipare ar duce pentru o certă perioadă de timp lungă practic la o paralizie a instituţiilor statului, cu toate riscurile care decurg de aici', a afirmat Tăriceanu, miercuri, la Senat.

El a propus ca România, care a fost până în prezent 'un pilon de stabilitate în zonă', să nu adopte soluţia alegerilor anticipate.

'Există şi alte considerente politice pe care trebuie să le avem în vedere, şi anume situaţia din R. Moldova, care este la fel una de instabilitate politică. Nu cred că România care, până acum, a fost un reper sau poate un pilon de stabilitate politică în regiunea estică a UE poate să îşi permită astfel de situaţii, de a crea îngrijorări suplimentare faţă de problemele pe care UE le traversează. Cred că avem şi noi responsabilitatea noastră de care trebuie să dăm dovadă, să o conştientizăm, şi propunerea noastră este de a nu merge pe o astfel de soluţie. Atâta vreme cât în Parlamentul ales în mod democratic şi legitim există o majoritate, să încercăm să ieşim din impasul politic în care ne găsim printr-o soluţie politică, soluţie care este una, în final, negociată, inclusiv prin rolul preşedintelui. Este important ca premierul interimar să aibă şi un sprijin politic, pentru că altfel se creează o dificultate majoră de guvernare în lipsa unui sprijin politic', a mai spus Tăriceanu. AGERPRES