"Cu câteva zile în urmă, fostul Președinte Traian Băsescu a făcut o serie de afirmații care pun sub semnul întrebării tot ceea ce credeam că am reușit să construim în România pe baza valorilor democrației și a statului de drept. Ieri, fostul Președinte a reiterat și întărit aceleași idei", i-a transmis Tăriceanu lui Iohannis, într-un apel postat pe Facebook.

"Afirmațiile lui Traian Băsescu, potrivit cărora România s-a transformat într-un stat mafiot, au fost lipsite de orice echivoc, ele descriind o situație inacceptabilă, în care DNA si SRI sunt scăpate de sub orice control civil, au acaparat și exercită puterea într-un mod nelegitim în locul instituțiilor democratice alese de cetățeni", menţionează Tăriceanu.

El îi cere preşedintelui să îşi folosească autoritatea.

"Fac un apel public la Președintele României să-și folosească întreaga autoritate și toate pârghiile de care dispune, pentru  a verifica la nivel instituțional veridicitatea gravelor afirmații făcute de fostul Președinte al României", a spus preşedintele Senatului.

"În cazul în care demersul pe care îl solicit va demonstra că Traian Băsescu a spus adevărul, președintele Romaniei va trebui să-și asume responsabilitatea demiterii șefilor celor două instituții, pentru a readuce România la normalitate, o Românie în care drepturile cetățenilor și libertățile lor nu sunt la discreția procurorului-șef al DNA, Laura Kovesi, și a adjunctului SRI, Florian Coldea", a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un răspuns.

"În România, statul de drept este funcțional, iar declarațiile unor persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată care pun sub semnul întrebării ori contestă acest lucru sunt lipsite de credibilitate. Sunt încrezător în ceea ce fac instituțiile statului și, alături de întreaga opinie publică, așteptăm efectele pozitive ale activității acestora", a afirmat şeful statului, pentru stiripesurse.ro.

"În același timp, etichete de tip 'stat mafiot' pot afecta imaginea României în lume, pot conduce la decredibilizarea unor instituții și, nu în ultimul rând, dovedesc incapacitatea unor persoane care dețin sau au deținut funcții publice importante în statul român să-și asume rolul pentru care au fost numite sau alese", a conchis Iohannis.

Citiţi aici:

Apelul lui Tăriceanu către Iohannis

Răspunsul lui Iohannis la apelul lui Tăriceanu