Bărbaţi, femei, băieţi şi fete vorbeau, prin 1935, în fiece zi cu Fecioara Maria, într-o stare de transă colectivă.

Originea acestor fenomene se pierde în depărtare, când regiunea Naxos a fost liberate de turci, locuitorii din a Coronos, din Scados şi din Komiaki au început să aibă visuri curioase.

O femeie îmbrăcată în alb le spunea că la locul numit „Amo Maxis” era îngropată omicoană a Fecioarei, făcută de sfântul Luca. S-au început săpături care au tot continuat ani de zile, fără niciun rezultat.

Dar visele continuau. În afară de aceasta, mulţi săteni au fost văzuţi căzând în transă în timp ce lucrau şi începând să vorbească cu femeia în vis.

În 1836, numeroşi credincioşi aflară în vis că icoana va fi în sfârşit găsită la 25 martie în anul acela, în ziua Bunei Vestiri.

La 25 martie, mii de oameni veniţi din toată Grecia s-au adunat în jurul locului desemnat.

Aşteptau cu toţii să vadă care va fi omul pe care femeia în alb îl va desemna ca descoperitor al icoanei. Şi deodată mulţimea a văzut apărând, îmbrăcat în alb, şi umblând ca un somnambul, pe tânărul pastor Iani Manguioros, în vârstă de 18 ani.

El a coborât în groapa care fusese săpată şi a revenit cu trei icoane: cea a lui Christ, ce a Sfintei Fecioare şi cea a Sfântului loan Botezătorul.

E cu neputinţă — spunea tradiţia — să se arate delirul care a cuprins atunci pe credincioşi…

De atunci, doi ţărani, Christodulo şi Manolas au luat monopolul vedeniilor. Au devenit profeţii ţinutului.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric