Ţara cea mai puţin coruptă din lume este Danemarca. România se clasează pe locul 69, cu un scor de 43 de puncte (ca anul trecut), la egalitate cu Brazilia, Bulgaria, Grecia, Italia, Senegal şi Swaziland.

Danemarca este cea mai mică, cea mai sudică și cea mai joasă dintre cele trei țări scandinave. Ea cuprinde peninsula Iutlanda și un arhipelag de peste 400 de insule, dintre care 72 sunt locuite. Danemarca se învecinează cu Germania la sud, este legată de Suedia printr-un pod rutier și feroviar și are o coastă de 7.314 km.

Danemarca are cel mai înalt nivel de egalitate a veniturilor și al șaptelea cel mai mare venit mondial pe cap de locuitor. S-a clasat frecvent pe primul loc ca cea mai fericită și mai puțin coruptă țară din lume. În 2011, Danemarca a fost clasată pe locul 16 după Indicele Dezvoltării Umane, pe locul trei după Indicele Democrației și pe locul 2 după Indicele de Percepție a Corupției.

Danemarca a luat permanent atitudine progresivă în ceea ce privește conservarea mediului; în 1971, Danemarca a înființat un Minister al Mediului și a fost prima țară din lume care a adoptat o lege a mediului în 1973. La fel ca și vecinii săi scandinavi, Danemarca a fost una dintre cele mai progresiste culturi din lume din punct de vedere social. De exemplu, în 1969, Danemarca a fost prima țară care a legalizat pornografia și în 2012 Danemarca a înlocuit legile "parteneriatelor înregistrate", pe care le introdusese în premieră mondială în 1989, cu "căsătorii neutre în raport cu sexul". Modestia, punctualitatea, dar mai presus de toate, egalitatea sunt aspecte importante ale stilului de viață danez.

Bucătăria daneză, ca și cea din alte țări nordice și din nordul Germaniei, se bazează pe carne și pește. Danemarca este țara cu cel mai mare consum de carne pe cap de locuitor din lume. Sandwich-urile, care sunt frecvent consumate la prânz, pot fi considerate specialitate națională când sunt pregătite și decorate cu diverse ingrediente fine. Danemarca este cunoscută pentru berile Carlsberg și Tuborg și pentru akvavit și bitter.

Potrivit MAE, la 31 decembrie 2013, volumul total al schimburilor comerciale româno-daneze a fost de 788,03 milioane de euro, din care exporturile au fost în valoare de 212,01 milioane de euro, iar importurile în valoare de 576,02 milioane de euro. La 1 decembrie 2013, în România erau înregistrate 761 societăți comerciale cu capital danez (locul 22 în topul investitorilor străini din punct de vedere al capitalului social subscris). Investițiile daneze de capital au fost realizate, în principal, în transporturi, industria alimentară, zootehnie, comerț interior și comerț exterior.