La mai mult de zece ani de la terminarea universităţii, numai 11% dintre personale care au luat parte la studiu nu aveau un loc de muncă.

O diplomă ar putea fi una din cele mai bune poliţe de asigurare împotriva şomajului, potrivit studiului realizat de Sistemul german de informare privind educaţia superioară (HIS) şi citat de Süddeutsche Zeitung.

Studiul, realizat pentru Ministerul Educaţiei din Germania, a urmărit 5.000 de tineri care au absolvit în 2001, întrebându-i dacă sunt angajaţi sau şomeri la trei intervale regulate de timp în ultimii 12 ani.

La ultimul sondaj, numai 11% dintre foştii studenţi nu aveau un loc de muncă, majoritatea dintre aceştia spunând că se ocupă de treburi casnice sau urmează studii suplimentare.

Un procent impresionant de 41% dintre absolvenţi au fost deja numiţi în cel puţin un post de conducere. Securitatea locului de muncă nu este nici ea o problemă, trei sferturi dintre absolvenţi având contracte pe termen nelimitat, iar cei din posturi full-time câştigă, în medie, 63.000 de euro pe an. 15% dintre participanţii la studiu au spus că sunt liber profesionişti.

Marea majoritatea a absolvenţilor par fericiţi – 85% sunt satisfăcuţi de munca pe care o fac, iar 75% – de poziţia pe care o ocupă. Numai 3% dintre persoanele chestionate au un job pe termen lung care nu corespunde nivelului lor academic.

"În ciuda crizelor economice intermitente, şansele absolvenţilor de universitate sunt foarte mari pe termen lung", a precizat, într-un comunicat, şeful echipei de cercetători, Kolja Briedis, reprezentant al HIS.

Totuşi, există şi unele dezavantaje asociate cu obţinerea unei diplome de studii superioare, mai arată studiul.

În primul rând, absolvenţii au trecut deseori prin ani dificili de instabilitate profesională imediat după examenele finale. Numai o treime dintre absolvenţi au obţinut fără probleme un contract permanent full-time după absolvire.

În al doilea rând, studiile – care în universităţile germane pot dura deseori până când studentul ajunge aproape de 30 de ani – ar putea însemna amânarea întemeierii unei familii.
40% dintre participanţii la studiu – a căror vârstă medie este acum de 37 de ani – nu au copii, şapte procente spunând că aveau deja un copil când au absolvit.
Sursa: Agerpres