‘Menţinem plafonul de 67 de ani pentru bărbaţi şi pentru femei. Dar, în virtutea unui compromis, femeile de 62 de ani şi bărbaţii de 65 se vor putea pensiona anticipat, dacă doresc acest lucru, urmând să primească o pensie redusă cu 50%’, a explicat Tusk în faţa presei.

Pentru a se putea pensiona anticipat, va trebui însă ca femeile să cumuleze 35 de ani de cotizare, iar bărbaţii 40, a mai precizat premierul.

Potrivit proiectului de lege al guvernului polonez, vârsta de pensionare, care în prezent este de 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, va creşte progresiv, începând din 2013, urmând să ajungă la 67 de ani în 2020 pentru bărbaţi, iar în 2040 şi pentru femei.

Reforma vârstei de pensionare mai trebuie aprobată şi de parlamentul de la Varşovia, pentru a intra în vigoare.

Guvernul lui Tusk intenţionează să răspundă astfel la scăderea demografică, îmbătrânirea populaţiei şi riscul unei ‘lipse dramatice de mână de lucru în Polonia la orizontul anilor 2040’.

Studiile citate de premier prevăd că peste jumătate din locuitorii Poloniei, care astăzi sunt în număr de 38,2 milioane, vor avea peste 50 de ani la orizontul anului 2042 şi că doar o treime dintre polonezi vor mai fi activi pe piaţa muncii.

Proiectul, care a fost anunţat de Donald Tusk în momentul reinstalării sale în fruntea guvernului, după alegerile legislative câştigate în octombrie de partidul său de centru dreapta, a stârnit un val de proteste din partea sindicatelor şi a opoziţiei, atât de stânga cât şi de dreapta.

Sindicatul Solidaritatea a strâns deja 1.5 milioane de semnături în favoarea unui referendum naţional cu privire la vârsta de pensionare. Decizia privind organizarea unui astfel de referendum îi revine legislativului polonez.
SURSA: Agerpres