La finele anului trecut, valoarea activelor fondului suveran de investiţii din Norvegia a ajuns la 5.038 miliarde coroane (610 miliarde de euro), ceea ce înseamnă că fiecare din cei 5,1 milioane locuitori ai Norvegiei este un milionar în moneda naţională.

Directorul fondului, Yngve Slyngstad, a apreciat că 2013 a fost 'un an bun' graţie plasamentelor în acţiuni care au reprezentat 61,7% din portofoliul fondului şi care au înregistrat un randament de 26,3%.

'2013 a fost un an marcat de revenirea incertitudinilor pe pieţele financiare, dar şi de o creştere slabă a economiei mondiale', a apreciat la rândul său guvernatorul Băncii centrale a Norvegiei, Oeystein Olsen. 'În mod paradoxal, această creştere slabă precum şi nivelul scăzut al dobânzilor în străinătate sunt motivele principale care au stat la baza rezultatelor bune ale fondului în ultimii doi-trei ani', a adăugat Olsen.

Potrivit SWF Institute, fondul suveran de investiţii din Norvegia este cel mai mare fond de acest fel din lume, devansând fondul suveran de investiţii al Emiratelor Arabe Unite. Prezent în capitalul a 8.213 companii din întreaga lume, fondul norvegian deţine 1,3% din capitalizarea bursieră mondială, proporţie care creşte până la 2,5% în cazul Europei.

Din cauza nivelului scăzut al dobânzilor la nivel mondial, investiţiile în obligaţiunile (care reprezintă 37,3% din portofoliul fondului norvegian) au generat un randament foarte scăzut în 2013, în timp ce plasamentele imobiliare ale fondului au generat un randament de 11,8%.

Partidele care formează coaliţia la putere în Norvegia au decis vineri să angajeze un grup de experţi care să analizeze posibilitatea ca fondul suveran să renunţe la investiţiile în petrol, gaze naturale şi cărbune. Recomandările făcute de experţi ar putea provoca cea mai radicală modificare a portofoliului fondului de la crearea sa în 1990. În prezent, 8,4% din investiţiile în acţiuni ale fondului sunt în producători de petrol şi gaze.

Posibila renunţare la investiţiile în petrol şi gaze poate părea paradoxală în condiţiile în care hidrocarburile reprezintă 25% din avuţia naţională a Norvegiei, însă fondul suveran de investiţii al Norvegiei este renumit pentru că, la recomandarea consiliul său de etică, nu investeşte în companii precum producători de ţigări sau armament şi de asemenea în unele din cele mai mari companii de minerit din lume acuzate că au provocat daune mediului înconjurător. Agerpres

Te-ar putea interesa și: