Dacă părinții își vor trimite copiii nevaccinați la școală, riscă o amendă de 500 de euro, iar copiilor sub șase ani li se poate refuza înscrierea la școală.

Noua lege a apărut din cauza creșterii numărului de cazuri de rujeolă, însă oficialii italieni afirmă că ratele de vaccinare s-au îmbunătățit de la introducerea noilor prevederi.

Conform legii Lorenzin, denumită după fostul ministru al sănătății care a introdus noua legislație, copiii trebuie să primească o serie de imunizări obligatorii înainte de a începe școala. Este vorba despre vaccinările pentru varicelă, poliomielită, rujeolă, oreion și rubeolă.

Data limită pentru a prezenta dovada că au fost vaccinaţi a fost stabilită pentru 10 martie după o amânare anterioară, însă având în vedere că termenul limită a căzut în week-end, acesta a fost stabilit pentru luni – 11 martie.

„Acum toată lumea a avut timp să îndeplinească condiţiile”, a declarat pentru ziarul „La Repubblica” ministrul sănătăţii, Giulia Grillo, care a rezistat presiunii politice din partea vicepremierului Matteo Salvini de a prelungi termenul limită, potrivit Digi24.ro.

„Regulile sunt acum simple: Fără vaccin, fără şcoală”, a mai spus ministrul italian.