„Nimeni la Bruxelles nu-mi poate să-mi spună că nu este momentul să-l fac. Şi dacă la Bruxelles ei spun că nu pot să-l fac, puţin îmi pasă. Eu îl fac oricum”, a declarat Matteo Salvini liderul Ligii (de extrema-dreaptă) şi unul din „greii” majorităţii guvernamentale, în cursul unei reuniuni publice la Roma.

Noul guvern italian a propus să stabilească deficitul public pentru următorii trei ani la 2,4% din Produsul Intern Brut (PIB), faţă de 0,8% pe care precedentul guvern, de centru-stânga, se angajase să-l menţină.

Comisia Europeană, care urmează să examineze acest proiect începând de la 15 octombrie, a estimat deja că i se pare „nesustenabil”.

„Voi face astfel în dialogul meu cu autorităţile italiene, care va începe acum, ca Italia să fie capabilă să rămână în spiritul comun”, a afirmat vineri comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici, respingând pentru moment eventuale sancţiuni.

Decizia guvernului italian a provocat de asemenea tensiuni pe pieţele financiare şi l-a făcut pe preşedintele italian Sergio Mattarella să lanseze sâmbătă un avertisment.

„Constituţia italiană, Constituţia noastră afirmă în art.97 că trebuie asigurat un echilibru bugetar şi viabilitatea datoriei publice”, a declarat şeful statului.

„Ca preşedintele să fie liniştit, după anii de bugete impuse de Europa, care au făcut să explodeze deficitul public (ajuns la maximele sale istorice), în cele din urmă se schimbă direcţia şi se pariază pe viitor şi creştere”, a reacţionat imediat Salvini.AGERPRES

 


Te-ar putea interesa și: