Evoluția unei mici țări din Amercica Latină, singura din regiune unde se vorbește limba engleză, arată cât de importante sunt rezervele de petrol și cum pot esle schimba, peste noapte, soarta unei națiuni.

Guyana, una dintre cele mai mici ţări din America de Sud, urmează să înregistreze cel mai puternic ritm de creştere de pe planetă.

Fondul Monetar Internaţional estimează că Guyana – o ţară cu aproape 800 de mii de locuitori, care se învecinează cu Brazilia şi Venezuela – va înregistra anul viitor o creştere economică de 86 de procente, după un avans de 4,4% în acest an. Acest ritm alert se datorează descoperirii unor uriaşe zăcăminte de petrol în apropierea coastelor Guyanei de către grupul american ExxonMobil. FMI apreciază că produsul intern brut de 4 miliarde de dolari al Guyanei va creşte, în cinci ani, până la 15 miliarde dolari. Singura ţară vorbitoare de limba engleză din America Latină nu produce în prezent petrol, chiar dacă ţara vecină, Venezuela, are cele mai mari rezerve de petrol din lume. Pe lângă Exxon, şi alte mari companii petroliere au început să caute ţiţei în apropierea coastelor Guyanei – transmite Bloomberg, citat de RADOR.