„Din nou lipsă de pregătire”, este titlul unui editorial publicat în Folha Online, citat de Rador. Brazilia se confruntă cu a treia escaladare a infecțiilor cu noul coronavirus, mai protejată de aderarea populară ridicată la vaccinuri, dar, din păcate, nepregătită în aproape toate celelalte aspecte legate de controlul pandemiei. Experiența acumulată nu se traduce în învățare, ceea ce este îngrijorător.

Termometrul a dat ochii peste cap pentru a detecta evoluţia virozei – numărarea oportună a cazurilor pozitive. De parcă rata scăzută a analizelor, o constantă de la începutul crizei, nu ar fi fost suficientă, acum cifrele oficiale nu pot fi luate în considerare deoarece sistemul federal s-a prăbușit după ce a suferit un atac cibernetic în urmă cu aproximativ o lună.

Şi secvențierea genetică, care este importantă pentru monitorizarea noilor tulpini, cum ar fi Omicron, abia începe în Brazilia. Foarte puține mostre sunt descifrate și cu o asemenea întârziere, încât rezultatele lor sunt cumva inutile în ghidarea reacțiilor sanitare oportune.

Măsura aplicată în alte țări care nu există în Brazilia

În timp ce alte țări distribuie autoteste ieftine în sistemele publice, în farmacii sau chiar la domiciliu, în Brazilia această opțiune evidentă pentru cetățeni de a ști rapid dacă au COVID nici măcar nu există. Este necesar să se recurgă la specialişti din domeniul sănătății, ceea ce contribuie la supraaglomerarea serviciilor și la promovarea aglomerărilor periculoase.

Nici telemedicina nu ia avânt, care la un cost rezonabil ar putea fi mobilizată pe scară largă pentru a ghida persoanele cu suspiciune de infecție – marea majoritate a celor care au contractat virusul nu vor avea niciodată nevoie de intervenția spitalicească pentru a se recupera.

De aceea, statisticile spitalelor sunt singurele care surprind mai bine, deși cu întârziere în timp, o bucată din noul val. Volumul de pacienți internați la ATI-urile din statul São Paulo a reînceput să crească accelerat în privinţa COVID. Deşi la un nivel relativ scăzut față de valul anterior, acesta crește rapid, cu aproximativ 2% pe zi.

Guvernul federal, într-un nou vârf de febră negaţionistă

Creșterea riscului sanitar, care ar trebui combătută prin mărirea populației vaccinate, găsește guvernul federal într-un nou vârf de febră negaţionistă. A promovat o consultare publică care frizează incredibilul cu privire la imunizarea copiilor doar pentru a satisface absurdităţile lui Jair Bolsonaro (PL).

Din nou, în aceeași pandemie, țara nu va reuși să-și protejeze o parte însemnată a populației, la timp pentru a evita spitalizările și decesele, pentru că președintele Republicii slăbeşte procesul din cauza incompetenței și cu pretexte și idei luate din canalizare.

În fața unor provocări rare și uriaşe, cum ar fi epidemia de coronavirus, este un lucru obișnuit ca o țară să facă greșeli. Ceea ce este neobișnuit este să nu înveți din ele și să le repeți. Fie ca Brazilia știe să-şi însuşească măcar lecția electorală, având în vedere dimensiunea și excesele federale repetate.