Cifrele nu diferă foarte mult de achizițiile nete făcute în 2013 și 2014, dar reprezintă mai puțin decât cele 179 de tone cumpărate în aceeaşi perioadă a anului trecut, au scris Matthew Turner si echipa sa într-o notă din această săptămână.

"Nu există încă niciun apetit pentru vânzări, în afara Rusiei și Chinei foarte puţini procedează la achiziţii de acest fel", a scris Turner. "Perspectivele sunt pentru achizițiile nete mai mici, dar încă substanţiale."

Macquarie a remarcat faptul că achiziţionarea aurului Venezuelei reprezintă un puternic avertisment.

Pe fondul unei crize economice și a datoriilor, Venezuela și-a vândut rezervele sale de aur pentru a strange bani, trimiţându-şi stocurile la un minim record, potrivit Financial Times.

Rezervele țării au scăzut cu 79 de tone în prima jumătate a acestui an și cu 59 de tone în 2015. Și astfel, inclusiv Venezuela trimite în mod semnificativ la minim media achizițiilor făcute de băncile centrale.

"Băncile centrale au rămas fidele ideii de achiziţie pe piața aurului, în prima jumătate a anului 2016, deși rezervele în scădere ale Venezuele au fost sau vor deveni o piedică", a scris Turner.

Aurul a castigat 24% în acest an, iar alte prețuri în creştere ar putea adăuga mai multe bănci centrale pe lista cumpărătorilor, a remarcat Turner.

Băncile centrale cumpără aur pentru a-și diversifica rezervele. Și pentru că dețin stocuri masive de aur, investitorii privesc cumpărarea şi vânzarea de aur de către băncile centrale ca pe o unitate de măsură a sentimentului față de metalul prețios.

Miercuri, contractele futures pe aur au scăzut cu 1%, sau 14,35 uncia, la 1,331.75 dolari.