Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a ameninţat că va cere în următorii doi ani retragerea soldaţilor americani de pe teritoriul ţării sale. “Vreau ca – poate în următorii doi ani – ţara mea să fie eliberată de prezenţa militarilor străini”, a declarat Duterte în cadrul unui forum economic în Japonia, făcând aluzie la forţele americane. “Vreau să-i văd afară şi, dacă trebuie să abrog acorduri, o voi face”, a adăugat el. Rodrigo Duterte a proferat insulte la adresa SUA înainte de plecarea din ţară şi la puţin timp după sosirea sa marţi seara, în faţa comunităţii filipineze din Japonia. Cu ocazia unei vizite în China săptămâna trecută, el a anunţat “separarea sa de SUA”, preferând o alianţă cu Beijingul, revenind ulterior cu o nuanţare a acestor afirmaţii.

Duterte, învestit în funcţie la 30 iunie după o victorie zdrobitoare, este cunoscut pentru folosirea constantă a înjurăturilor şi insultelor în discursurile şi conferinţele sale de presă. Una dintre înjurăturile sale favorite este “putang ina”, care se poate traduce drept “fiu de căţea”, expresie pe care a utilizat-o constant pentru a-l descrie pe preşedintele american Barack Obama, pe ambasadorul SUA la Manila, Philip Goldberg, şi pe papa Francisc. Duterte a insultat în repetate rânduri SUA pentru criticile formulate de administraţia americană faţă de războiul declarat de preşedintele filipinez împotriva drogurilor şi a traficanţilor care s-a soldat în numai patru luni cu peste 4.700 de morţi.

De altfel, Duterte a anunţat că preconizează că războiul său împotriva drogurilor, lansat la 30 iunie, va mai provoca încă 20.000-30.000 de decese. "Vă puteţi aştepta la 20.000-30.000 de morţi, ca să punem capăt problemei drogurilor în ţara mea", a avertizat Duterte. În ciuda criticilor primite din partea comunităţii internaţionale, Duterte se bucură de sprijinul majorităţii filipinezilor. Potrivit ultimelor sondaje, 76% dintre filipinezi aprobă felul în care Duterte îşi exercită mandatul, 11% se declară nemulţumiţi, iar 13% sunt indecişi.