Tragedie în Filipine! Un jurnalist, corespondent local al Reuters şi câştigător al Premiului Pulitzer pentru o campanie a acestei agenţii, a fost împuşcat în cap şi a murit, miercuri.

Jesus Malabanan relatase despre campania de combatere a drogurilor pornită de preşedintele Duterte

Este vorba despre jurnalistul filipinez Jesus Malabanan, în vârstă de 58 de ani, care a relatat despre campania de combatere a drogurilor lansată de către preşedintele Rodrigo Duterte.

Jesus Malabanan a fost împuşcat în cap şi declarat decedat miercuri seară la sosirea la spitalul din Calbayog, oraş aflat la 482 kilometri sud-est de Manila. Anunţul a fost făcut joi de către poliţia locală.

Jurnalistul de 58 de ani era reporter pentru un cotidian filipinez de limbă engleză, precum şi pentru o televiziune de ştiri din capitala Filipinelor, Manila.

Jesus Malabanan era şi corespondent local pentru agenţia de presă Reuters, care în 2018 a câştigat Premiul Pulitzer, categoria reportaj internaţional, pentru “relatarea neobosită care a expus campania de ucideri brutale din spatele războiului contra drogurilor al preşedintelui Rodrigo Duterte”, notează agenţia dpa.

El primise ameninţări cu moartea. Meseria de jurnalist, tot mai periculoasă în Filipine

Colegii săi au povestit că jurnalistul primise deja ameninţări cu moartea.

Miercuri, Jesus Malabanan se afla într-un mic magazin deţinut de familia sa în oraşul Calbayog şi se uita la televizor. El a fost împuşcat brusc de un bărbat neidentificat, care ulterior a fugit cu o motocicletă condusă de un alt suspect, au precizat oamenii legii despre acest incident.

“Jesus a ajutat mult Reuters cu relatări despre războiul contra drogurilor”, a povestit Manny Mogato, la rândul său un fost corespondent al agenţiei de presă Reuters şi membru al echipei care a câştigat Premiul Pulitzer în urmă cu trei ani.

Din păcate, uciderea jurnaliştilor a devenit un fenomen mult prea comun în Filipine. Jesus Malabanan este cel de-al 22-lea reprezentant al mass media care este ucis în această ţară după ce preşedintele Rodrigo Duterte a ajuns la putere, în anul 2016. Datele provin dintr-un bilanţ al Uniunii Naţionale a Jurnaliştilor din această ţară.