Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit la Pro Tv despre această modificare a legislației. Potrivit acestuia, în momentul de față derogarea care se acordă pentru emilinarea unui urs, în momentul în care cineva este în pericol este eliberată foarte greu, chiar și în 2-3 luni.

”În momentul în care viața cuiva este în pericol, intervenția trebuie să fie ca la pompieri, ca la ISU, ca în momentul în care vine inundația”, a declarat ministrul Mediului.

În ceea ce privește modificările aduse legii, ministrul vrea ca în caz de pericol sau pentru a protejea bunurile unei persoane, intervenția de eliminare a unui urs să se desfășoare în maxim 24 de ore.

”Legislația va fi schimbată. Și vom propune ca aceste derogări să meargă în primul rând pentru intervenție, acolo unde este nevoie de intervenție promptă, rapidă, pentru a salva vieți și a proteja bunurile omului. Aici, intervenția trebuie să se întâmple în 24 de ore, maxim. Am făcut o analiză și ieri am avut o discuție foarte lungă cu colegii mei. O derogare pe legislația actuală trebuie să parcurgă cel puțin 6,7 pași. Și derogarea, până la emitere, de la apelul către 112, poate să dureze în cel mai bun caz 2 săptămâni, în cazurile standard 2,3 luni”, a spus ministrul.

Uciderea urșilor prin împușcare este permisă

Barna a explicat și faptul că uciderea urșilor prin împușcare este permisă inclusiv printr-o Directivă Europeană, iar 5 state membre ale UE aplică deja această măsură extremă.

Potrivit ministrului, atunci când este vorba despre prevenție, autoritățile trebuie să se mobilizeze și să facă tot posibilul El a mai adăugat că România s-a retras total din managementul acestei specii, pe când alte țări europene impun reguli stricte.

”Inclusiv împușcarea urșilor ca metodă de prevenție, prevăzută de lege și permisă de Directiva Europeană. Directiva Europeană spune că statul membru poate să intervină în protejarea vieții umane și a bunurilor inclusiv prin împușcare.

Și acest lucru se întâmplă în cel puțin 5 state membre, unde se face gestionarea populației de urs. Se întâmplă și în Suedia, se întâmplă și în Croația, se întâmplă și în Polonia, se întâmplă peste tot, unde statul și omul nu s-a retras total, așa cum a făcut România, din managementul acestei specii”, a mai spus ministrul.

Precizările ministrului vin după ce au fost înregistrate mai multe cazuri, atât în Galați, cât și în Cîmpulung, atunci când ursul a intrat în gospodăria oamenilor și a mâncat doi porci. În acest context, ministrul susține că România riscă să se confrunte cu astfel de situații în curând, și în Delta Dunării dacă nu acționează din timp.

”Este printre soluții. Pentru că în cazul în care omul este atacat, bunul este atacat, satul este invadat, practic .. Avem sate cu 20, 30 de dosare de pagubă pe an. Avem un județ unde au fost omorâte, dovedite, 1300 de oi în 5 ani. 1300 de animale domestice în 5 ani. Sunt județe unde crește exponențial numărul de apeluri la 112. Eu ce aș putea să spun văzând aceste cifre?

Că le dăm gard electric .. Că omul când iese pe stradă și vede ursul să facă un pas înapoi să aștepte să treacă ursul. Deci va fi o problemă. A fost atac la Câmpulung. A intrat în gospodărie și a mâncat 2 porci, eveniment fără precedent. Am avut urs la Galați. Deci încet-încet o să-l avem și în Delta Dunării”, a mai declarat ministrul Mediului.