Tănase Stamule: Măsurile de austeritate nu sunt impuse de UE

Tănase Stamule, reprezentantul liberalilor, susține în mesajul scris pe Facebook că măsurile de austeritate nu sunt date de Uniunea Europeană.

Potrivit lui, există „o serie de netoți” care consideră că Uniunea Europeană „ne dă în plic măsurile de austeritate”.

Potrivit liberalului, această afirmație este „o manipulare ieftină”. Ea are ca scop „a arunca în cârca UE măsurile de austeritate”.

UE
SURSA FOTO: Dreamstime

Comisia Europeană cere României doar reducerea deficitului

Liberalul Stamule susține că de la Bruxelles vine doar ordinul de reducere a deficitului. Potrivit UE, reducerea trebuie să fie „cu 2% din PIB”. Totuși, Uniunea Europeană nu impune și modul în care trebuie să procedeze România.

Liberalul a precizat că felul în care o facem este o decizie românească: „De la eliminarea facilităților fiscale, tăierea cheltuielilor publice sau creșterea TVA este strict o decizie politică românească”.

Stamule merge și mai departe. Potrivit lui, măsurile prim-ministrului nu pot fi scuzate în acest fel: „Să scuzi gaura lui Câciu aruncând vina pe Uniunea Europeană este ceva ce români nu au cum să înghită așa ușor”.

UE recurge la amenințări financiare

Potrivit reprezentantului PNL, problemele noastre de deficit sunt 100% autohtone”, acesta a mai adăugat și că iar Uniunea Europeană este pur și simplu „disperată de lipsa noastră de disciplină fiscală”.

Liberalul susține că UE „a recurs la amenințări serioase de suspendare a fondurilor pentru a ne corecta deficitele și a nu mai fi oaia neagră a Europei”.

În urmă cu câteva zile, liberalul a mai scris un mesaj pe Facebook. În acesta, el ironizează măsurile de austeritate ale lui Marcel Ciolacu. El spune că „este pentru prima data in istoria de după 1990 când un guvern condus de PSD este nevoit să facă așa ceva și cred ca această lecție va rămâne mult timp in ADN-ul socialiștilor români”.

Printre ultimele mesaje publice ale lui Marcel Ciolacu, acesta susține că dorește ca autoritățile locale să optimizeze sistemele de încălzire centralizată pentru a reduce costurile la energie și a face comunitățile mai ecologice.

În acest context, Ciolacu vorbește despre construirea unei noi centrale de cogenerare pe bază de gaz natural, cu scopul de a furniza integral energie termică în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) din municipiul Râmnicu Vâlcea. Această centrală va înlocui actuala variantă pe bază de cărbune. Proiectul are o valoare estimată de aproximativ 140 de milioane de euro și beneficiază de finanțare prin intermediul Programului de Termoficare, desfășurat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.