Tabloul lui Tonitza, estimat la 40.000-46.000 de euro, provine din consistenta colecţie de altădată a lui Vsevolod Ciobanu – preot basarabean refugiat în 1944 la Craiova şi apoi stabilit la Bucureşti, rafinat cunoscător şi colecţionar de artă. Din aceeaşi colecţie provin şi lucrările "Peisaj" de Gheorghe Chirovici, estimată la 400-500 de euro, şi "Peisaj" cu case semnat de Rudolf  Schweitzer- Cumpăna, la 7.500-8.000 de euro.

Pe lângă opera lui Tonitza, în catalogul GoldArt la o valoare ridicată este evaluată şi pânza ‘Natură statică cu evantai şi cantalup’ de Theodor Pallady este estimată la 40.000-45.000 de euro.

Alte lucrări semnate de Pallady şi care vor fi puse în vânzare la această sesiune provin din colecţia Sică Alexandrescu – "La Rochelle" şi "Femeie cu oglindă". De altfel, această licitaţie este dedicată în special lucrărilor care provin din colecţii. Astfel, "Primăvară" de Traian Brădean, un peisaj datat 1989 şi "Fazani pe masă verde" de Ion Pacea, provin din colecţia Dr. C. Georgescu din Urziceni, în timp ce lucrările "La Mogoşoaia" de Lucian Grigorescu şi  "Personaje" de Gheorghe Ionescu Sin au aparţinut colecţiei Dr. Filip.

 Alte opere importante care vor fi puse în vânzare la licitaţia GoldArt îşi au obârşia în colecţiile lui Ilie Mirea şi Alexandru Lulescu, ori provin pur şi simplu din atelierele sau colecţiile familiilor artiştilor Aurel Bordenache, Ion Popescu Negreni şi Alexandru Ţipoia. În această licitaţie figurează şi opere ce au aparţinut pictorilor care s-au afirmat la Tinerimea Artistică: Cecilia Cuţescu Storck, Constantin Artachino, Ipolit Strâmbu şi Nicolae Vermont.

Din creaţia moderniştilor – Michaela Eleutheriade, Gheorghe Vânătoru, Lucia Dem Bălăcescu, Ştefan Dimitrescu –  pot fi alese lucrări cu înalte calităţi plastice. La artă contemporană figurează pictori precum Vasile Grigore, Dan Hatmanu, Alma Redlinger, Vladimir Predescu, George Apostu, Horia Bernea.  De asemenea, colecţionarii vor putea achiziţiona lucrări de grafică semnate de Aman, Tonitza, Perahim, Chirnoagă, şi o selecţie rară din creaţia sculptorului Borgo Prund (provenind din colecţia familiei).
Sursa: Agerpres