ANCOM: Facturi de sute de euro pentru românii care uită telefonul deschis în avion sau pe mare

Românii care nu-și închid telefonul mobil în timpul zborului sau pe timpul unei călătorii maritime riscă să se trezească, la finalul lunii, cu facturi de sute de euro. „Amenda” nu vine din partea unei autorități, ci direct pe factură, din cauza conectării accidentale la rețele non-terestre – satelitare – unde tarifele sunt uriașe, avertizează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Roamingul clasic nu funcționează în avion și pe mare

Tarifele de roaming din Uniunea Europeană sunt rezonabile, chiar și în țările din afara UE costurile pot fi gestionate. Dar conectarea la rețele prin satelit – disponibile la bordul avioanelor sau navelor – schimbă complet regulile jocului. Prețul unei minute de apel sau al unui megabyte de date ajunge la zeci sau chiar sute de euro.

„ANCOM atrage atenţia utilizatorilor care călătoresc cu avionul sau pe nave maritime cu privire la riscurile conectării la reţele non-terestre prin satelit, care nu sunt reglementate. Aceste servicii sunt, de regulă, costisitoare”, informează ANCOM.

Chiar dacă te afli într-o țară din Spațiul Economic European, normele UE privind „Roam like at home” nu se aplică în cazul conectării la rețele mobile non-terestre, prin satelit. Practic, dacă telefonul tău găsește automat o astfel de rețea în timpul zborului sau pe mare, poți ajunge să plătești sume uriașe fără să-ți dai seama.

„Aceste reţele nu sunt reglementate şi pot genera costuri foarte mari, chiar şi pentru o utilizare scurtă”, avertizează ANCOM.

Dacă telefonul rămâne conectat la o reţea mobilă terestră (pe râuri, fluvii, lacuri sau aproape de țărm), te bucuri în continuare de beneficiile roamingului european. Însă rețelele non-terestre – cele din avion sau de pe nave – nu intră sub incidența acestor reguli, iar serviciile se pot activa automat, fără ca utilizatorul să observe.

roaming
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce trebuie să faci ca să nu plătești sume astronomice

ANCOM recomandă tuturor utilizatorilor să verifice mereu rețeaua la care sunt conectați, să fie atenți la orice SMS de avertizare primit de la operator și să ia câteva măsuri simple, dar esențiale:

  • Activează „modul avion” pe telefon în timpul zborului sau pe mare
  • Dezactivează roamingul de date din setările telefonului
  • Dezactivează serviciul de roaming prin satelit dacă operatorul oferă această opțiune
  • Fii atent la mesajele de avertizare primite de la furnizor, care anunță depășirea anumitor praguri de cost

Furnizorii sunt obligați să te notifice la atingerea unor praguri financiare de 50 de euro (fără TVA) și 100 de euro (fără TVA) pentru serviciile de date în roaming, chiar dacă acestea provin de la conectarea la o rețea non-terestră. Înainte de a depăși aceste limite, trebuie să-ți ceară acordul explicit.

Dacă ai avut surpriza unei facturi mult peste așteptări din cauza roamingului prin satelit, ANCOM recomandă să te adresezi mai întâi furnizorului. Dacă situația nu se rezolvă amiabil, poți depune o sesizare la ANCOM.

InfoCentru ANCOM oferă utilizatorilor toate informațiile necesare despre serviciile de comunicații electronice, inclusiv ghiduri utile despre fraude telefonice sau servicii de roaming.