„În doi-trei ani de zile, cred că efectivele de bovine vor reveni la normal. Ar trebui, în 2015, când se suspendă cota de lapte la nivelul Uniunii Europene, să avem efectivele de echilibru a producţiei în România. Nu trebuie să fim dependenţi de importuri”, a declarat Tabără pentru Capital.
Aşa cum a prezentat anterior Capital, aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană a însemnat pierderea, în ultimii trei ani, a 750.000 de vaci. Astfel, România a rămas acum cu doar 1,9 milioane bovine care să asigure necesarul de lapte şi carne pentru cele 22 milioane de români, nemaipunându-se problema exportului. Aceasta în condiţiile în care în 1989 în România existau în jur de 6,5 milioane bovine.
Dacă în 2007, primul an de aderare la UE, România deţinea 2.734.000 bovine, potrivit datelor ultimului Recensământ General Agricol, în acest moment, mai sunt înregistrate în România 1.985.000 bovine.
Ministrul Agriculturii crede că acest lucru se datorează lipsei sprijinului pentru fermieri şi ameninţării cu importurile. „Numărul de bovine a scăzut în ultimii ani pentru că nu a existat sprijin. În plus, amintiţi-vă acum patru ani de zile când se anunţau importuri de lapte. A fost una dintre probleme, şi aici eu nu dau dreptate Asociaţiei Patronatelor din Industria Laptelui. Eu cred că trebuie să-şi revadă ei anumite atitudini faţă de crescătorii de animale.
Aici la minister s-a discutat pentru prima dată despre problemele produselor lactate din import. Noi am atras atenţia asupra a ceea ce înseamnă produse false sau care nu provin din lapte şi le importăm, cu precădere de la vecinii noştri. Nu este normal să importăm lapte din surplusul de cote din Polonia, Slovacia sau Ungaria, cât timp o parte din laptele produs pe plan intern nu se putea valorifica.
Acesta este unul din motivele pentru care am cerut Comisiei Europene prelungirea perioadei de tranziţie de la laptele neconform către laptele conform. Vom crea facilităţi pentru exploataţiilor agricole astfel să nu mai fie niciun fel de comentarii la adresa producătorilor de lapte”, a spus Tabără.
El spune că şi marile firme de lactate ar trebui să se gandească la modalităţi de a ajuta fermierii români, mai ales că profiturile sunt foarte mari, iar diferenţa dintre preţul la producător şi cel final este foarte mare.
„Repet, n-o să facem rabat de la ceea ce înseamnă politicile marilor companii, dar şi ele trebuie să vadă cum îl sprijină pe producătorul român. Nu vor avea un prieten în mine dacă vor continua să creadă că importurile sunt o soluţie şi vor continua doar să critice ministerul sau chiar pe producători. Companiile au aceleaşi obligaţii ca şi ministerul în economie. Se câştigă foarte mulţi bani în industria laptelui, şi de obicei pe spatele producătorului. Există o mare diferență între preţul laptelui de la producător şi cel din magazine”, a conchis ministrul.