Ministrul spune că România este pregătită să facă afaceri cu partenerii germani în orice sector din agricultură, însă cea mai importantă investiţie rămâne Canalul Siret-Bărăgan.
“Una dintre cele mai importante investiţii pentru România este Canalul Siret-Bărăgan pentru care avem ofertanţi de pe mai multe continente. Ne-am bucura dacă ar fi şi din Germania pentru a dezvolta această investiţie în condiţiile parteneriatului public privat”, a spus Tabără.
El a arătat că în România nu există obstacole pentru investitorii străini. “Nu este nicio restricţie pentru cei care vor să investească, mai ales că Germania este prezentă foarte solid în agricultura României”, a mai arătat ministrul.
Această iniţiativă face parte dintr-un întreg şir de tentative ale autorităţilor române de a găsi un investitor străin pentru realizarea canalului. Inclusiv premierul Emil Boc a încercat să convingă posibilii investitori din China să contribuie la construcţia acestui obiectiv.
“Canalul Siret-Bărăgan va avea o lungime de 190 kilometri şi va putea iriga aproape un milion de hectare în zona de Est a Bărăganului”, potrivit lui Tabără, care spune că s-au mai arătat şi alţii interesaţi de proiect. “Sunt deja câteva oferte, inclusiv de la firme din Canada şi Spania. Se pare că şi un consorţiu de bănci din Germania este interesat. Indiferent care va fi sistemul de finanţare, canalul va trebui făcut şi va trebui pus în funcţiune.
Costul estimativ este undeva la 3,4 miliarde euro, dar suma va fi recuperată foarte uşor, în maximum 10 ani, numai prin sporurile de producţie. O astfel de lucrare mi se pare mai importantă decât o autostradă având în vedere efectele economice şi ceea ce înseamnă agricultura în aceste momente de criză”, a mai precizat Tabără.
Citește și : 70 de miniștri pun la cale viitorul agriculturii