Proiectul este încă în Parlament şi va fi modificat cu amendamente noi în această lună, potrivit unor surse guvernamentale, pentru a fi „pe placul“ experţilor de la Eurostat. Aceştia au cerut mai multă transparenţă şi independenţă atât în procesul de selecţie şi numire a conducerii Fondului Suveran, cât şi în administrarea ulterioară.

Potrivit aceloraşi surse, Executivul ia în calcul mai multe modificări prin care responsabilitatea selecţiei şi numirii dar şi asumarea responsabilităţii cu privire la independeţa şi calitatea managementului conducerii noului gigant economic să fie în totalitate la Ministerul de Finanţe. Varianta finală va fi trimisă, în această lună, către Eurostat, instituţie care va decide dacă Fondul Suveran va putea exista în afara bugetului de stat. Oficiali ai instituţiei europene au fost, în luna februarie, la Bucureşti, şi au discutat acest subiect cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Imaginea unui mamut

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) va avea 27 de companii profitabile în portofoliu, iar listarea Hidroelectrica va fi decisă de noua entitate.

„Capitalul social al FSDI va fi format din aport în natură reprezentat de pachete de acţiuni deţinute de stat la societăţile care se vor afla în portofoliul FSDI, precum şi din aport în numerar. Pachetele de acţiuni se transferă în proprietatea FSDI, iar acesta va putea dispune liber de ele, în calitate de bunuri proprii. În cazul societăţilor în care la data preluării, statul este acţionar integral sau majoritar, FSDI nu va putea înstrăina, sub orice formă aceste acţiuni, dacă acest fapt va duce la pierderea poziţiei de acţionar majoritar a FSDI la societăţile în cauză“, se arată în expunerea de motive a proiectului publicat pe site-ul Ministerului Economiei.

Potrivit reprezentanţilor MFP, FSDI va avea un capital social în numerar de 1,85 miliarde lei, bani proveniţi din Trezorerie, din privatizări. Fondul va avea în portofoliu 27 de companii profitabile, dar CEC Bank şi Eximbank au fost excluse pe motiv că „ar fi fost ciudat să se îndatoreze pentru un proiect la băncile din portofoliu“. Printre companii se va afla şi Hidroelectrica, iar oficialii MFP spun că un viitor IPO va fi făcut de FSDI. De asemenea, dacă fondul va considera că trebuie să vândă acţiuni ale unor companii din portofoliu, va putea să o facă, dar să rămână cu pachetul majoritar. În AGA companiilor vor fi reprezentanţii fondului.

 

De asemenea, Fondul va putea cumpăra acţiuni ale unor companii private de pe piaţa de capital, dar rolul lui este să facă investiţii în economie. Fondul nu se va lista niciodată, iar scopul lui e să facă profit. Valoarea contabilă a companiilor din portofoliu, la nivelul anului 2015, este de 45 miliarde lei. Finanţarea FSDI se va face din venituri obţinute din dividende încasate de la societăţile la care deţine acţiuni din portofoliul acestuia, din cele rezultate din operaţiuni cu instrumente financiare proprii şi din cele emise de alte entităţi, din venituri din vânzarea de pachete de acţiuni din portofoliu, din împrumuturi, inclusiv prin emiterea de obligaţiuni, dar şi din alte surse prevăzute de lege.

CIFRA

27 de companii vor fi incluse în portofoliul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții