Un nou ministru, o noua reforma a invatamantului preuniversitar! Din 12 septembrie, incepe scoala pentru 3,6 milioane de elevi, 250.000 de cadre didactice si 18.000 de directori de unitati scolare.
Asadar, un sfert din populatia tarii va simti pe proria piele modificarile facute de noul ministru si ca trebuie sa se apuce de treaba daca vor sa ramana in sistemul de invatamant public, adica din banii contribuabilului.


Mircea Miclea, ministrul Educatiei, a luat decizii severe pentru noul an scolar si isi va atrage asupra sa o multime de critici. El a decis decalarea cu trei zile a deschiderii anului scolar, va finanta numai scolile cautate, va pune directorii sa raspunda de modul in care consuma banii, iar pe elevi si profesori ii va obliga sa se imbrace si sa se comporte decent.


De departe cea mai importanta decizie a lui Miclea este schimbarea radicala a modului de finantare a scolilor: din aceasta toamna, fiecare unitate de invatamant preuniversitar va primi bani din buget “per capita”, adica pentru fiecare elev. Ceea ce inseamna ca scolile, liceele cu multi elevi, deci cautate, vor primi bani mai multi si ca cele de care fug elevii vor da faliment si se vor inchide. Miclea spune ca a fost tare mahnit cand a aflat ca niciunul dintre elevii din 193 de scoli nu au putut promova testarea nationala dupa clasa a VIII-a, semn ca acolo nu s-a “facut” carte. Alte sute de scoli au avut rezultate modeste, cu procentaje de promovabilitate mici si foarte mici, majoritatea in mediul rural. “scolile trebuie sa devina puternice, sa gestioneze singure banii si sa aiba performante. Am toleranta zero fata de profesorii si directorii care nu-si fac bine treaba. O multime de scoli din mediul rural se vor inchide, iar regula va fi: o scoala pe comuna. Elevii vor continua sa invete in aceleasi locatii ca pana acum, dar conducerea scolii va fi in comuna. De altfel, se estimeaza ca pana in anul 2012, populatia scolara va fi cu 20% mai mica din motive demografice”, ne-a declarat Miclea.


Descentralizarea financiara a invatamantului preuniversitar va insemna ca directorul de scoala va trebui sa atraga cat mai multi elevi, iar din banii primiti sa-si stabileasca prioritati pentru dezvoltarea scolii. “Costul standard pe elev a fost calculat pe baza cifrelor din 2004. Directorii de scoli vor fi nevoiti sa stabileasca prioritati si sa gestioneze rational banii primiti de la buget. Decizia prioritatilor nu se va mai face la nivel national, ci la nivel local. Fiecare scoala va primi de la consiliul local buget pentru personal, burse, reducerea pentru transportul elevilor si o parte din cheltuielile materiale, de la consiliile judetene, sume de echilibrare, iar din veniturile consiliilor locale – sume la nivelul minim pe cap de elev. Acum, nu directorii stabilesc cum sa pregateasca scoala pentru inceputul anului scolar, ci primaria. Eu sunt foarte optimista si cred ca le va pasa mai mult cand vor sti ca de ei depinde cum vor invata copiii lor. Vor fi si exemple negative, dar vor monitoriza permanent si vom lua masuri daca vom constata ca in cabinetul directorului este lux, iar scoala nu are apa sau grup sanitar la standarde”, ne-a declarat Paloma Petrescu, secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar.


Tinuta decenta, obligatorie




Elevii si profesorii vor avea, din 12 septembrie, un nou regulament scolar, cu putere de lege in scoli, care introduce prevederi pentru invatamantul obligatoriu de zece clase, pentru scolile de arte si meserii, pentru descentralizarea financiara, dar si legislatia de aparare a drepturilor copilului. Cu alte cuvinte, elevul nu va mai putea fie lovit, agresat verbal, fizic sau sexual, notat “dupa ureche” ori tratat fara respect.



Conducerea actuala a Ministerului Educatiei spune ca va aplica pentru prima oara legea in ceea ce priveste tinuta si comportamentul cadrelor didactice, care trebuie sa fie decent. “Nici elevii, nici profesorii nu vor avea voie
sa-si expuna parti ale corpului, deci fara burice la vedere, fara decolteu adanc. Nu vom tolera nici un fel de tinute provocatoare sau excentrice.



In acest sens, vom modifica Statul Personalului Didactic, care acum nu permite desfacerea contractului de munca a unui cadru didactic decat dupa multe etape”, a mai precizat Paloma Petrescu.




“Scolile trebuie sa devina puternice, sa gestioneze singure banii si sa aiba performante. Am toleranta zero fata de profesorii si directorii care nu-si fac bine treaba.”










Mircea Miclea,
ministrul Educatiei si Cercetarii




“Eu sunt foarte optimista si cred ca le va pasa mai mult cand vor sti ca de ei depinde cum vor invata copiii lor.”








Paloma Petrescu,
secretar de stat in MEC




Cel mult 1.800 lei noi pentru un elev


Pe baza cheltuielilor reale, a fost calculat costul standard pe elev. Costul difera in functie de ciclul de invatamant, mai putin la cel gradinita cu program normal, fata de cea cu program prelungit, de exemplu. La liceu, costurile vor fi mai mici decat la scolile de arte si meserii, unde sunt mai multi profesori si maistri, mai multe dotari etc.




“Calculele s-au facut pe baza cheltuielilor reale din anul 2004, considerat “cost istoric”. A reiesit ca pentru un elev se poate cheltui maximum 18.000 lei noi, care inseamna salarii, utilitati, materiale didactice, intretinere si dotari”, ne-a informat Paloma Petrescu, secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar.


Numarul elevilor scade


Populatia scolara este in scadere
din motive demografice, iar estimarile Ministerului Educatiei arata ca in 2012 scolarii vor fi cu 20% mai putini decat acum. In ultimii cinci ani, numarul elevilor a scazut cu aproape 300.000, iar numarul unitatilor de invatamant este mai mic cu 7.558.


Sursa: MEC


3,6 milioane de elevi vor incepe scoala imbracati decent si aparati de o lege care-i impiedica pe proferori sa-i certe sau sa-i loveasca