Guvernul spaniol a aprobat vineri instaurarea unui venit minim vital (ingreso mínimo vital). Acest venit minim vital a fost fixat la 462 euro pe lună pentru un adult care trăieşte singur.

Familiile vor încasa lunar 139 de euro pentru fiecare persoană suplimentară, adult sau copil, cu un plafon fixat la 1.015 euro pe gospodărie.

Ajutor pentru cei săraci

“Un nou drept social s-a născut azi în Spania”, a afirmat Pablo Iglesias, vicepremier al guvernului şi liderul partidului stângii radicale Podemos, la încheierea unui consiliu de miniştri.

De acest drept vor putea beneficia și românii săraci din Spania, scrie ziarulromanesc.es, publicația românilor din țara lui Cervantes.

Această schemă vizează un număr de aproximativ 2,3 milioane de persoane, sau 850.000 de familii. Persoanele cu vârsta între 23 şi 65 de ani şi cu venituri mai mici de 16.614 euro, excluzând locuinţa şi împrumuturile pe termen scurt, vor fi eligibile pentru a fi incluse în noul program.

Guvernul spaniol va plăti un stipendiu lunar şi va completa veniturile de care beneficiază în prezent persoanele care câştigă mai puţin de 462 de euro pe lună, astfel încât persoanele care câştigă mai puţin să primească cel puţin venitul minim garantat în fiecare lună, a spus Iglesias.

Inegalitate în distribuția veniturilor

Acesta a adăugat că noul program va include şi stimulente pentru găsirea unui loc de muncă.

În Europa Occidentală, Spania are cel mai ridicat procent, de 21,6%, al populaţiei supuse riscului de sărăcie, conform datelor UE, şi este pe locul trei în privinţa celei mai nefavorabile distribuţii a veniturilor în UE.

Consiliul European a recomandat cu fermitate Spaniei să creeze un program de sprijinire a venitului, argumentând că doar 20% din cei care au nevoie de ajutor îl primesc, iar anul trecut a fost statul membru cu cel mai redus nivel mediu al prestaţiilor familiale per copil.

Economia Spaniei, a patra economie a zonei euro, s-a contractat cu 5,2% în primul trimestru al anului, comparativ cu ultimele trei luni din 2019, un nivel record, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INE) publicate recent.