Democratul Joe Biden a câştigat în final alegerile din SUA cu 306 electori, în timp ce rivalul său republican Donald Trump a obţinut doar 232, conform proiecţiilor media după anunţarea, vineri, a rezultatelor scrutinului în ultimele două state americane, relatează AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Preşedintele ales Joe Biden a fost declarat învingător în Georgia (16 electori), iar Donald Trump în Carolina de Nord (15 electori), au precizat media citate, printre care CNN şi NBC.

Joe Biden este primul democrat care câştigă votul din Georgia în ultimii 28 de ani.

În Georgia voturile se renumără manual, iar în prezent există o diferenţă de 14.000 de voturi, motiv pentru care se consideră că Joe Biden va câştiga.

Rezultatul din Colegiul Electoral va fi acelaşi ca în 2016, când Trump, candidatul republican, a obţinut 306 electori şi a învins-o pe Hillary Clinton.

Trump a numit rezultatul din 2016 una dintre cele mai mari victorii din istoria modernă şi o victorie „zdrobitoare”.

De data aceasta, Trump susţine că alegerile au fost „fraudate” şi refuză să-şi recunoască înfrângerea, revendicând victoria pentru el însuşi.

În ceea ce priveşte votul popular, Biden îl conduce pe Trump cu circa 77,9 milioane de voturi la 72,6 milioane. În 2016, Trump a terminat în urma lui Clinton cu mai multe milioane de voturi.

Democraţii le cer republicanilor să „accepte realitatea”

Liderii democraţi din Congresul SUA au făcut apel joi la republicani să accepte înfrângerea la alegeri a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump şi să se concentreze mai bine pe problema pandemiei de coronavirus, relatează dpa.

Republicanii „sunt angajaţi acum într-un teatru al absurdului şi refuză să accepte realitatea”, a declarat preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în cadrul unei conferinţe de presă cu Chuck Schumer, liderul democraţilor din Senatul american.

„Terminaţi cu circul şi începeţi să vă ocupaţi de ce contează cu adevărat pentru americani: sănătatea şi securitatea lor economică”, a spus Pelosi.

La rândul lui, Schumer i-a îndemnat pe republicani să „termine cu matrapazlâcurile”.

„În loc să se preocupe să unească această ţară ca să putem lupta împotriva duşmanului nostru comun, COVID-19, republicanii din Congres răspândesc teorii ale conspiraţiei, neagă realitatea şi otrăvesc fântâna democraţiei noastre”, a afirmat el.