Ministrul justiției, Stelian Ion, l-a acuzat, însă, pe președintele Iohannis că motivul remanierii sale a fost acela că dorea să declanșeze pe repede înainte numirea noilor procurori șefi la DNA, DIICOT și Parchetul General.

”Am încercat să iau legătura cu domnia sa, dar nu a răspuns”, a fost replica lui Stelian Ion.

”Barna este implicat într-un dosar penal cu fonduri europene”

Dan Barna își dorea numirea unor noi șefi la Parchete din punctul lui de vedere, care să corespundă nevoilor sale. El este implicat într-un dosar penal la DNA cu fonduri europene și evident că vrea ca el să fie îngropat. Și cum se poate asta? Simplu: dacă procurorul-șef nu-i dă drumul și îl ține la sertar, metodă clasică dacă vrei să adormi o anchetă penală. Am văzut cu 10 august ce au făcut. Stelian Ion nu a mișcat nici cu un milimetru o investigație în care era cel mai simplu să demonstrezi vinovații. Aici, probele au fost cu miile, filmări, poze, mărturii etc., dar în 7 luni Ministerul Justiției nu a mișcat un deget.

Așa și cu dosarul penal al lui Dan Barna cu fonduri UE. Un procuror-șef pe gustul său ar fi făcut ce trebuie. Klaus Iohannis a aflat de acest plan și a fost de acord cu blocarea numirii procurorilor-șefi așa cum o doreau Stelian Ion și Dan Barna. Dacă nu credeți, vorbiți cu oamenii din Ministerul Justiției și veți afla ce se ascunde în spatele acestui scandal pe tema numirii procurorilor-șefi”, au declarat pentru Voxpublica.ro surse din coaliția guvernamentală.

DLAF a anunțat în luna mai că a trimis la DNA dosarul privind afacerea cu fonduri europene în care au fost implicați Dan Barna și sora acestuia. Ar fi vorba despre modul în care au fost cheltuite fondurile europene pe vremea în care Dan Barna era expert în proiecte cu bani europeni.

Președintele USR PLUS a anunțat că a solicitat notă de constatare de la DLAF, deoarece el nu a fost informat în legătură cu acest demers și că el nu face parte din grupul de 4 persoane acuzate în acel dosar.

„Dacă se va porni urmărirea penală împotriva mea, evident mă voi retrage. (…) Principiile pe care le susțin, fără penali în funcții publice, voi continua să le susțin și reprezintă o valoare și un crez cu care am venit în politică și cu care voi continua să fac politică în România. Am solicitat notă de constatare de la DLAF”, a declarat Barna, într-o prima reacție publică după ce DLAF a trimis la DNA dosarul respectiv, citată de Digi24.ro.