În mod paradoxal, sau poate nu, pandemia de coronavirus poate veni și cu vești bune, mai ales pentru posesorii de mașini alimentate cu benzină sau motorină. Consumul de carburanţi s-a redus la nivel mondial, iar presiuni suplimentare au fost generate de incapacitatea OPEC şi a Rusiei de a extinde acordul de limitare a producţiei de ţiţei.

În consecință, preţurile petrolului au scăzut miercuri, în prima zi de tranzaţionare a lunii aprilie, iar Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a avertizat că şocul provocat de pandemia de coronavirus se va resimţi, prin intermediul lanţurilor de aprovizionare cu petrol, în alte zone ale sectorului energiei.

Cresc stocurile

Cotaţiile petrolului au scăzut miercuri, pe fondul cele mai mari creşteri săptămânale a stocurilor din Statele Unite din 2016, în timp ce cererea de benzină a consemnat cel mai mare declin săptămânal din istorie, din cauza pandemiei.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 17 cenţi, la 20,31 dolari pe baril, după un minim de 19,9 dolari pe baril.

Cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 1,61%, la 24,74 dolari pe baril. Indicele a scăzut luni la 21,65 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din anul 2002.

Cel mai mare declin din istorie

În primul trimestru, preţurile petrolului au înregistrat cea mai mare pierdere din istorie, iar în martie au scăzut cu circa 55%.

Potrivit AIE, aproximativ 5 milioane de barili de petrol extrase zilnic la nivel global nu atrag un preţ suficient de mare pentru a compensa costul de extragere, informează news.ro.

Producătorii au reacţionat la scăderea preţurilor prin reducerea semnificativă a cheltuielilor pentru noi exploatări, cu 20%-35% comparativ cu nivelurile planificate pentru 2020.

Un preţ al petrolului de 25 de dolari pe baril va face ca unii furnizori internaţionali de gaze să aibă probleme să îşi acopere costurile operaţionale, potrivit agenţiei.