Noul an înseamnă noi oportunităţi pentru familiile maghiare, deoarece va fi lansat cel mai mare program de construire de locuinţe din istoria de până acum a Ungariei, a subliniat vineri, pe pagina sa de Facebook, ministrul ungar responsabil pentru famile. În clipul respectiv, Katalin Novák a spus că scopul programului este ca toată lumea să aibă un acoperiş sigur deasupra capului, conform Rador.

Se doreşte ca în Ungaria familiile să poată aştepta sosirea unui copil şi să îşi poată creşte copiii în cele mai bune condiţii posibile, în cea mai mare siguranţă. Ministrul a explicat că începând de la 1 ianuarie, TVA-ul pentru imobilele noi va fi redus de la 27% la 5%.

Ungaria a dat lovitura la început de 2021

În plus, cei care apelează la sprijinul guvernamental special (denumit “CSOK”), acordat pentru locuinţele nou construite, nu trebuie să plătească nici acest TVA de 5%. Aşadar, de acum încolo, cei care cumpără sau construiesc o locuinţă nouă nu trebuie să plătească deloc TVA.

În plus, în cazul celor care cumpără o locuinţă nouă sau veche cu acest sprijin, se renunţă şi la taxa ce trebuia achitată până acum. Tot de la data de 1 ianuarie este introdus şi sprijinul pentru renovarea locuinţelor. Acest lucru înseamnă că familiile care au cel puţin un copil pot solicita restituirea a jumătate din costurile cu renovarea propriei locuinţe, până la maximum 3 milioane de forinţi (8.200 de euro).

În plus, începând cu data de 1 februarie va exista şi un împrumut pentru renovarea locuinţelor. Acesta se adresează în primul rând celor care nu au suficienţi bani pentru a acoperi costurile renovării. De la 1 februarie, aceste persoane pot solicita un credit ipotecar de maximum 6 milioane de forinţi (16.500 de euro), pe o perioadă de maximum 10 ani, cu o rată a dobânzii de cel mult 3%. În plus, va fi sprijinită şi construirea unor locuinţe în care să locuiască familii compuse din mai multe generaţii, a adăugat Katalin Novák.

Ministrul a explicat că asta înseamnă un sprijin acordat pentru mansardare. De acum înainte, cei care mansardează o locuinţă pot solicita întreaga sumă a sprijinului guvernamental special (“CSOK”). În mansarda proprietate personală şi cu intrare separată trebuie să se mute familia tânără sau perechea care îşi doreşte copii. În cazul unei familii cu trei copii, acest sprijin înseamnă o sumă nerambursabilă de 10 milioane de forinţi (27.400 de euro), în cazul unei familii cu doi copii, de 2,6 milioane de forinţi (7120 euro), iar în cazul uneia cu un singur copil, de 600 000 de forinţi (1.650 euro).

Mai mult, în cazul familiilor cu doi copii se poate solicita şi un împrumut de 10 milioane de forinţi, iar în cel al familiilor cu mai mulţi copii, de 15 milioane de forinţi (41.100 euro), pe lângă sprijinul guvernamental special (“CSOK”) utilizat pentru mansardarea locuinţei. O noutate este faptul că începând de la 1 ianuarie, TVA-ul de 5% poate fi recuperat de către cei care construiesc în regie proprie, a mai spus ministrul.

Aşadar, celor care construiesc nu li se aplică regula de scutire de TVA, ci pot recupera TVA-ul, în cuantum de maximum 5 milioane de forinţi (13.700 euro). Katalin Novák a mai subliniat că guvernul va plafona taxa notarială pentru cumpărarea locuinţelor în cazul în care tranzacţia se realizează cu cu sprijinul guvernamental special CSOK. Scopul acestui program guvernamental este acela ca în Ungaria familiile să dea viaţă şi să crească un număr cât mai mare de copii, a declarat ministrul, care este încrezător în faptul că mulţi cetăţeni vor profita de aceste oportunităţi.