Revista Capital va publica, în ediţia tipărită din 17 februarie, un supliment gratuit despre cum arată piaţa românească de retail privită în ansamblul ei – incluzând deci toţi retailerii străini şi autohtoni, fie că e vorba de cei alimentari, cei de fashion (mass- market), de cosmetice, de electrocasnice ori de farmaceutice, mobilă şi bricolaj.

Unul dintre primele cuvinte pe care comercianţii le folosesc pentru a descrie piaţa romanească e „fragmentare“. În ciuda unor tendinţe de consolidare apărute cel puţin pe unele zone – în electroretail, de exemplu, Altex, Domo şi Flanco îşi împart cea mai mare parte a vânzărilor –, piaţa de retail, privită în ansamblul ei, rămâne foarte fragmentată.

România are una dintre cele mai mici concentrări din Europa Centrală şi de Est, rezultat deopotrivă al puterii scăzute de cumpărare, comparativ cu ţările vecine, cât şi al intrării târzii pe piaţă a marilor lanţuri internaţionale. În ţările campioane în privinţa concentrării industriei, primii cinci retaileri deţin circa jumătate din piaţă, de peste cinci ori mai mult decât în România: în Estonia aceştia cumulează aprox. 52,1% din piaţă, în Slovenia – vreo 50%, iar în Cehia – cca. 45%, potrivit unui studiu realizat de Mintel International, o firmă globală de cercetare de piaţă cu sediul în Londra.

Totuşi, chiar şi în ţările în care retailul s-a maturizat, procentul e semnificativ mai mic decât în Europa Occidentală – în Austria, de exemplu, primii cinci retaileri controlează aproape trei sferturi (73%) din vânzările anuale totale ale industriei.